Faktaboks

Nikolaj Tsjernysjevskij
Nikolaj Gavrilovitsj Tsjernysjevskij
Uttale
tsjernysjˈevskij
Født
12. juni 1828, Saratov
Død
17. oktober 1889, Saratov
Nikolaj Tsjernysjevskij
Nikolaj Tsjernysjevskij
Av /𝒲.

Nikolaj Tsjernysjevskij var en russisk kritiker, revolusjonær og samfunnsfilosofisk forfatter.

I avhandlingen Kunstens estetiske forhold til virkeligheten (Estetitsjeskoje otnosjenije iskusstva k dejstvitelnosti, 1855) utviklet han et materialistisk kunstsyn som ble av stor betydning for russisk og senere sovjetisk estetikk.

I årene 1855–1862 var han medarbeider i det radikale tidsskriftet Den samtidige (Sovremennik). Påvirket av vesteuropeisk sosialistisk og materialistisk tenkning (blant andre Ludwig Feuerbach) utviklet Tsjernysjevskij en ateistisk materialisme og teorien om en sosialisme bygd på det russiske landsbyfellesskap.

Han ble arrestert 1862, og i Peter-Paul-festningen skrev han den berømte tendensromanen Hva må gjøres? (Tsjto delat?), der han tar til orde for kvinnens frigjøring, frie ekteskap og sosialisme. Ved et glipp i sensuren ble romanen trykt i Den samtidige 1863, og ble som en bibel for de radikale, blant andre Lenin. Tsjernysjevskij ble dømt til straffarbeid og forvist til Sibir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Hvorfor hører ikke denne artikkelen under Russlands litteratur, som har en fagansvarlig?

svarte Mari Paus

Hei Lars, og takk for innspillet! Artikkelen er flyttet. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg