Kommisjonssalg er formidling og salg av varer og tjenester på vegne av andre. Kommisjonæren har fullmakt til å gjennomføre salget, og vil i etterkant motta en på forhånd avtalt godtgjørelse. Eksempler på kommisjonssalg er formidling av kunstverk, motorkjøretøy eller foredrag.

Faktaboks

Uttale
kommisjˈon
Etymologi
av latin ‘betro’

En handelskommisjonær foretar omsetning i eget navn, men etter oppdrag fra og for regning av en kommittent (vareeier). Salgskommisjon kalles også konsignasjon.

Forholdet mellom partene kan være en fast etablert forretningsforbindelse, som da kalles fast kommisjon. Oppdraget kan også være enkeltstående.

Kommisjonæren plikter å ivareta kommittentens interesser og rette seg etter gjeldende kontraktsforhold. Kommisjonæren skal godskrive kommittenten alt som er oppnådd ved salg. Handelskommisjonæren har krav på provisjon av de avtaler han/hun i oppdragstiden slutter for kommittentens regning.

Regler om kommisjon finnes i lov av 30. juni 1916.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg