Gateshead

Gateshead. Millennium Bridge, med sitt unike design, åpnet i 2001. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Gateshead er en by i Storbritannia, England, i fylket Tyne and Wear, på sørbredden av elven Tyne. Byen er adminstrasjonssenter i fylket og har 120 046 innbyggere (2011). Gateshead ligger rett overfor og har broforbindelse med Newcastle.

Faktaboks

Uttale
gˈeitshed

Broen Gateshead Millennium Bridge over Tyne åpnet i 2001 og har vunnet en rekke priser. På sørsiden av byen står en 20 meter høy figur som forestiller en engel, Angel of the North, av Antony Gormley. Gateshead er ellers kjent for nyskapende arkitektur, blant annet konserthuset Sage Gateshead og kunstmuseet Baltic Centre. Et av Europas største kjøpesentre, MetroCentre, med over 200 butikker, ligger her.

Gateshead var opprinnelig en liten bygd ved sørenden av en middelalderbro over elven Tyne, men under den industrielle revolusjon gjorde lokale kullfunn og den voksende jern- og stålindustrien Gateshead til et stort bysentrum.

Grunnleggeren av Frelsesarmeen, William Booth, og forfatteren Daniel Defoe er begge født i Gateshead.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg