Faktaboks

Tyne
Uttale
tain

Tyne er en elv i Storbritannia, England, kommer fra Penninene og Cheviot Hills, renner forbi Newcastle og munner ut mellom Tynemouth og South Shields. Elven dannes ved Hexham av elvene North Tyne som kommer fra Kielder Water på grensen til Skottland og South Tyne som kommer fra Alston Moor i Cumbria. Elven er 118 kilometer lang og har et nedbørsfelt på 2936 kvadratkilometer.

Tynes nedre løp dannet inntil den engelske forvaltningsreformen i 1972 grensen mellom Northumberland i nord og Durham i sør. I North Tyne ligger det store Kielder-reservoaret.

Nærheten til de store, omkringliggende kullfeltene var Tyne en viktig transportåre for kull helt fra 1200-tallet og fram til kullgruveindustriens nedgang i siste halvdel av 1900-tallet. Den nederste delen av elven var et av verdens viktigste sentre for skipsbygging på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg