Nele Neuhaus

Faktaboks

Nele Neuhaus

Født som Cornelia Löwenberg. Skriver også under pseudonymet Nele Löwenberg.

Født
20. juni 1967, Münster
Nele Neuhaus på bokmessen i Frankfurt, 2016

Nele Neuhaus, født Cornelia Löwenberg, er en svært populær tysk kriminalforfatter, særlig kjent for serien om politietterforskerne Oliver von Bodenstein og Pia Kirchhoff som utspiller seg i Taunus.

Liv og virke

Nele Neuhaus har studert jus, germanistikk og historie samt arbeidet i reklamebransjen. De første kriminalromanene publiserte hun på eget forlag. Siden 2008 kommer bøkene hennes ut på forlaget Ullstein. Neuhaus er en av Tysklands mestselgende kriminalforfattere. Bøkene hennes er oversatt til mange språk, deriblant norsk. Hun har også skrevet ungdomsbøker.

Bestselgende kriminalforfatter

Neuhaus' første kriminalroman, Unter Haien (2005, Midt blant haier) utspiller seg i finansmiljøet i New York.

Gjennombruddet fikk hun med serien om politietterforskerne Oliver von Bodenstein og Pia Kirchhoff. Selv om kriminalsakene som politiet står overfor er aktuelle forbrytelser, fins det ofte en lang forhistorie, gamle hemmeligheter som kaster lange skygger, og etterforskningen berører slik både historiske hendelser, for eksempel fra Andre verdenskrig, og godt bevarte familieskandaler. Gamle synder og aktuelle hendelser kombineres på en måte som skaper tempo og spenning. Leserne blir, som så ofte i kriminalromaner, godt kjent med privatlivet til etterforskerne. Handlingen er lagt til Taunus, hvor forfatteren selv bor, og miljø- og landskapskildringer er autentiske. Bøkene markedsføres gjerne som såkalte Taunus-kriminalromaner, noe gjenspeiler dermed den utbredte interessen i det tyskspråklige området for kriminallitteratur med sterk regional tilknytning.

Neuhaus' styrke som kriminalforfatter er spennende plott, jevnt stigende spenningskurve, sympatiske hovedpersoner som vekker lesernes interesse og tydelig lokalkoloritt. Bøkene kan karakteriseres som pageturnere, og er skrevet i et språk som når ut til brede lesergrupper. Serien er filmatisert av det tyske fjernsynsselskapet ZDF i regi av Marcus Rosenmüller.

Bibliografi (utvalg)

  • Unter Haien (2005, Midt blant haier)

Serien om Bodenstein og Kirchhoff omfatter følgende bind:

  • Eine unbeliebte Frau (2006, En dårlig likt kvinne)
  • Mordsfreunde (2007, Mordkameratene)
  • Tiefe Wunden (2009, Dype sår)
  • Snøhvit må dø (2010. Originaltittel: Schneewittchen muss sterben. Norsk oversettelse 2016)
  • Wer Wind sät (2011, Den som sår vind)
  • Böser Wolf (2012, Den stygge ulven)
  • Die Lebenden und die Toten (2014, Levende og døde)
  • Im Wald (2016, Dypt inne i skogen)
  • Muttertag (2018, Morsdag)

Serien om Sheridan Grant er skrevet under pseudonymet Nele Löwenberg:

  • Sommer der Wahrheit (2014, Den sommeren sannheten kom for dagen)
  • Straße nach Nirgendwo (2015, Veien som fører til intet)

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg