Øvre Røssåga kraftverk

Øvre Røssåga: Tilløpstunnel med utgrening til de 3 aggregatene
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Øvre Røssåga: Maskinsal under arbeid
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Øvre Røssåga kraftverk er et vannkraftverk i Hemnes kommune, Nordland. Røssågavassdraget har sine kilder i Nordland og Sverige. Deler av nedbørsfeltet ligger i Grane og Hattfjelldal kommuner.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på 135 meter fra magasinet Røssvatnet (383-371 moh.) til Stormyrbassenget (248-242 moh.), som er inntak for Nedre Røssåga kraftverk. Røssvatnet er etter oppdemmingen Norges nest største innsjø i areal, med 219 km² ved høyeste regulerte vannstand. Stasjonen tilføres også vann fra Bleikvatnet (408-386 moh.) og fra flere bekkeinntak.

I Øvre Røssåga er det installert 3 francisturbiner som til sammen yter 160 MW (187,5 MVA). Midlere årsproduksjon er 830 GWh. Kraftverket ble idriftsatt i 1961/1962. Eier er Statkraft.

Muligheter Helgeland – Røssåga

Et av de største planlagte opprustnings- og utvidelsesprosjektene i Norge var tilknyttet kraftverkene i Røssåga, men ble skrinlagt av Statkraft i 2005. Prosjektet gikk ut på å overføre betydelige vannmengder fra Vefsna, og ble omtalt som «Muligheter Helgeland», med et energipotensial på nær 1,5 TWh. Planene var knyttet til opprusting av de 50 år gamle Røssåga-kraftverkene. I nært samarbeid med lokalsamfunnet skisserte Statkraft hvordan man gjennom miljødesign og avbøtende tiltak kunne skåne og miljø.

I juni 2009 vedtok Stortinget å innlemme Vefsna i verneplan for vassdrag. Konsesjonsvilkårene for Røssåga-kraftverkene gjennomgikk senere vilkårsrevisjon. Selv uten den forslåtte tilleggsreguleringen fra Vefsna, så endte moderniseringene i Øvre og Nedre Røssåga på en økning på cirka 250 GWh, som allikevel var en betydelig økning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg