Naltsjik

Artikkelstart

Naltsjik er en by i Russland, hovedstad i republikken Kabardino-Balkaria. På kabardinsk heter den Nalsjyk. Byen ligger 500 kilometer sørøst for Rostov og har 239 600 innbyggere (2020). Største befolkningsgruppe (2010) er kabardiner (49 prosent), russere (29 prosent) og balkarer (12 prosent).

Faktaboks

Uttale
nˈaltsjik

Næringsliv og utdanning

Byen har næringsmiddel- og maskinindustri og en velutviklet turistnæring. Byen har status som «kursted av føderal betydning». Det kabardino-balkariske statsuniversitetet ligger i Naltsjik. Byen har også landbruksuniversitet og handelshøyskole.

Infrastruktur

Naltsjik har jernbaneforbindelse til Moskva og egen flyplass, men flyplassen i den nærliggende Mineralnye Vody benyttes også. Byen ligger på den føderale veien P-217, som følger hele nordsiden av Kaukasus, og som for den største delen også inngår i E-50. Persontransport innad i byen skjer med busser, trolleybusser (siden 1976) og særlig marsjrutkaer, som står for 84 prosent av kollektivtrafikken.

Historie

Naltsjik ble grunnlagt som festning av general Aleksej Jermolov i 1818 og fikk bystatus i 1921. Samtidig ble Naltsjik hovedstad i det nyopprettede balkariske automone fylket (i 1922 omgjort til det kabardino-balkariske autonome fylket og i 1936 tilkjent republikkstatus innad i Russland). Byen er utgangspunkt for turisme i Kaukasus-fjellene og i særdeleshet Elbrus. Byen har kurbad med mineravann- og gjørmebehandling. I 1966 fikk byen en generalplan i tråd med funksjonen som kursted.

I oktober 2005, midt under den andre Tsjetsjenia-krigen, angrep flere hundre islamistiske terrorister en rekke offentlige bygninger i byen, blant annet en skole og flere politistasjoner, og det oppstod voldsomme kamper i byen. Mer enn hundre ble drept. I februar 2011 var det på nytt et lignende angrep, men i mindre målestokk.

Naltsjik har status av «Militært ærerik by», noe den deler med et førtitalls andre russiske byer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg