NRK Super er samlebetegnelsen på NRKs tilbud til barn på alle flater. NRK Supers målgruppe er barn i alderen 2-12 år.

Plattformer

NRK Super finnes på en rekke plattformer. I begynnelsen bestod tilbudet av en lineær TV-kanal. Kanalen hadde sin første sending 1. desember 2007. Kanalen deler frekvens med NRK3 og sender innhold mellom 06.30 og 19.30 hver dag. I tillegg til TV-kanalen består NRK Super av en radiokanal kalt Radio Super, og et digitalt tilbud hvor man kan strømme innhold over nett eller via en app samt podkaster for barn som kan lyttes til i NRK Radio appen.

TV-kanalen NRK Super ble startet som en reaksjon på konkurransen fra utenlandske kanaler med innhold som kun var rettet mot barn, som Disney Channel og Cartoon Network. I begynnelsen hadde NRK Super og NRK1 parallelle sendinger av barne-tv men fra 2010 ble barne-tv kun sendt på NRK Super. Dette betød at barne-tv ikke lenger ble sendt på NRK1 etter å ha vært en del av programtilbudet på hovedkanalen siden 1960.

Som en reaksjon på barnas nye medievaner ble NRK Supers innhold tilgjengelig som en strømmetjeneste i 2015. I dag er det appen og strømmetjenesten flesteparten av barna bruker når de ser på NRK Super.

Visjon

NRK Super har som siktemål å være et lokalt, gjenkjennelig, ikke-kommersielt og trygt alternativ for alle norske barn. NRK Super har med seg et fokus om å løfte barneperspektivet. Kanalen bruker mye tid på research for å skaffe innsikt i målgruppen og målgruppens behov og ønsker. Kanalen ønsker å fremme barns perspektiv og vektlegger for eksempel at barna spiller seg selv i fiksjonsserier og tar en aktiv del i programinnholdet.

Programtilbud

Programtilbudet til NRK Super består av en blanding av dubbede utenlandske programmer, eksternt innkjøpt norsk-produserte programmer og egenprodusert innhold. Alt av dubbet innhold på appen er kvalitetssikret av NRK Super-redaksjonen. NRK Super tilbyr en rekke egenproduserte programmer innen forskjellige sjangre som drama, dokumentar, komedie, reality, underholdningsprogrammer, magasinprogrammer og nyheter. De produserer over 30 serier i året.

Fantorangen har vært en viktig del av NRK Super siden 2007 og er en av NRK Supers mest kjente og kjære karakterer for de yngste barna. Hen figurerer i en rekke forskjellige programmer, som programvert og i musikkvideoer sammen med Eddi, Pivi og Fantus. Brannbjørnen Bjørnis er også populær blant de mindre barna. For de aller minste er Minibarna med Fantus og Fantus og maskinene blitt et veldig populært tilbud.

For de mellomstore skolebarna er underholdningsprogrammet Labyrint, YouTube-inspirerte FlippKlipp, dramaserien Superheltskolen, dokumentarseriene Bli med heim og Klart eg kan samt komedien Bablo eksempler på populære program.

For de eldste har NRK Super skapt en rekke populære og svært innovative serier. Mia, Sara og Jenter var forløperne til den svært populære serien Skam på NRK P3 og foregikk både som TV-episoder og på nett. Zombie Lars er en zombie/fantasy-serie for barn og har vunnet en rekke internasjonale priser. Det samme har serien Lik meg som tar for seg overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen og temaer som utestengelse og nettmobbing. For tiden er Klassen den mest populære dramaserien i målgruppen.

NRK Super produserer en egen nyhetssending for barn. Første sending var i 2010. I dag sendes Supernytt hver dag fra mandag til fredag. Før valget i 2019 arrangerte Supernytt for første gang en partilederdebatt for barn.

NRK Super lanserer også hvert år en BlimE-låt. Konseptet består av en låt med en tilhørende dans som blir lansert hvert år. BlimE ble lansert under MGPjr i 2010. Målet med BlimE er å fremme vennskap og inkludering.

FlippKlipp

For å møte konkurransen fra YouTube lanserte NRK Super en egen YouTube-kanal kalt FlippKlipp. FlippKlipp kan ses både på YouTube og på NRK Supers egne nettsider. FlippKlipp har som mål å være ærlig, profil-drevet innhold hvor barna føler de blir kjent med programlederne.

FlippKlipp ble lansert i 2015 med Jonas Lihaug Fredriksen og Henrik Hilde som de første programlederne fra 2015 til 2018, før Victor Sotberg (2018-2022), Robin Hofset (2019) og Christopher Robin Omdahl (2019-2022) tok over stafettpinnen som programledere. Tonje Gilje (2021-) og Martin Lilleberg (2022-) er programledere etter at Markus Brakstad Sakseide (2022-2023) sluttet.

Innholdet på FlippKlipp tar opp tendenser innen digital kultur som er populære blant målgruppen. Innholdet er av en blanding av videoer og direkte strømmer av at programlederne spiller videospill samt annet YouTube inspirert videoinnhold. Dette kan være morsomme utfordringer som at programlederne kun kan spise rød mat, konkurranser om hvem som den beste babyen eller innslag om hva som får programlederne til å gråte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg