Et eksempel på digital kunst som en NFT kan vise eierskap til.
.
Lisens: Public Domain

NFT er et unikt digitalt sertifikat som er lagret på en blokkjede. En NFT er som oftest assosiert med et underliggende digitalt objekt, som for eksempel et bilde, video, musikk eller en gjenstand i et dataspill. Den som eier en NFT får visse begrensede rettigheter til det underliggende objektet, for eksempel eierskap eller en form for bruksrett kommersielt. NFT har mange likheter med kryptovaluta.

Faktaboks

Etymologi

NFT er en forkortelse for engelsk Non-Fungible Token

Også kjent som

kryptografisk eierskapsbevis, kryptokunst

En NFT kan fritt omsettes og dermed skifte eier og har derfor vært gjenstand for spekulasjon. NFT benyttes blant annet til å verifisere eierskap til digital kunst og har gjort det enklere for produsenter av digitale åndsverk å omsette sine verk.

NFT har fått kritikk for at det blir brukt til økonomisk spekulasjon, at det kan brukes til hvitvasking av penger og at den underliggende blokkjedeteknologien krever stort forbruk av elektrisk energi.

Teknisk virkemåte

En NFT har mange likheter med kryptovaluta som for eksempel Bitcoin og Etherum. En viktig forskjell er at en NFT er unik, det vil si at den ikke kan byttes i en annen NFT. Det er fordi en spesifikk NFT representerer en underliggende verdi, mens en bitcoin representerer en verdi i seg selv. Siden NFT er basert på blokkjedeteknologi, er det mulig å spore eierskap tilbake til den originale eieren av objektet.

På samme måte som med kryptovaluta er eierskap til en NFT knyttet opp mot en privat nøkkel som en del av et offentlig nøkkelkryptografisk system. Hvis den private nøkkelen blir borte, vil man også miste eierskapet til NFT-en. En NFT lagrer som regel ikke det underliggende objektet på blokkjeden, siden dette ville ha tatt for stor plass. En NFT vil derfor som oftest peke på en nettside som inneholder det digitale objektet som NFT-en bekrefter eierskap til. Selv om man har eierskap til en NFT, har man ingen garanti for at nettsiden til det underliggende objektet er tilgjengelig.

En NFT kan sammenlignes med andre databaser som bekrefter eierskap, for eksempel kartverkets grunnbokregister som viser hvem som eier ulike eiendommer i Norge.

Bruk og historie

Den første NFT-en ble laget i 2014 av amerikanerne Kevin McCoy og Anil Dash som en teknologi for å kunne omsette digital grafikk. I 2017 benyttet dataspillet CryptoKitties NFT for å selge eierskap til unike digitale katter i spillet og dermed skaffe finansiering. I 2021 ble NFT benyttet i flere profilerte digitale kunstauksjoner og fikk dermed flere større presseoppslag, blant annet på grunn av prisen disse NFT-ene ble omsatt for. Den dyreste NFT-en (per 2021) er et bilde med tittelen «Merge» av artisten Pak som i 2021 ble omsatt for 91,8 millioner amerikanske dollar.

En NFT gir ikke automatisk opphavsrett eller eierskap til det underliggende objektet NFT-en peker på. Dette forholdet reguleres av kontrakten mellom kjøper og selger i det man kjøper en NFT. For eksempel kan en NFT som peker på et stykke digital kunst, ikke nødvendigvis gi opphavsretten til kunststykket, men for eksempel en kommersiell bruksrett.

En NFT kan også i teorien være knyttet til en fysisk gjenstand, som for eksempel en bil.

NFT kan også benyttes i dataspill for å bekrefte eierskap til digitale objekter i spillet, som for eksempel eierskap til et stykke land, våpen eller bygninger.

Kritikk

NFT har blitt benyttet til spekulasjon, og prisøkningen til visse NFT-er har blitt kalt en økonomisk boble. NFT kan også potensielt bli benyttet til hvitvasking av penger. NFT er basert på blokkjedeteknologi og vil forbruke mer elektrisk energi for å vedlikeholde og gjennomføre transaksjoner sammenlignet med en tradisjonell database. Digital kunst som har eierskap knyttet til NFT er også utsatt for kopiering på lik linje med annen digital data og programvare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg