Ellen Kjellberg

Faktaboks

Ellen Kjellberg
Født
10. januar 1948, Oslo

Artikkelstart

Ellen Kjellberg er en norsk ballettdanser og professor i dans.

Utdanning

Kjellberg begynte å danse fem år gammel, som elev av Gerd Kjølaas. Hun fikk også opplæring i norsk folkedans. Så studerte hun ved blant annet Royal Ballet School, London, og i Paris, Cannes og København.

Dansekarriere

Hun var i hele sin karriere tilknyttet Nasjonalballetten ved Den Norske Opera. Først som elev og deretter medlem av corps de ballet fra 1963, solist fra 1968 og førstedanser fra 1972 til 83. Med sitt særpregede lyrisk-musikalske talent tolket hun de største rollene i det klassiske repertoar: Julie, Askepott, Giselle, Odette/Odile, Clara og Tornerose, samtidig som hun hadde hovedroller i balletter av blant andre Balanchine, Cranko og Tetley. Hennes tolkning av Veslemøy i Edith Rogers dramatiske Haugtussa ble en ny kunstnerisk seier.

Kjellberg ble tildelt Kritikerprisen i 1978 for rollen som Clara i Nøtteknekkeren, en rolle hun også danset som gjest ved Operaen i Zürich. Hun mottok Danseinformasjonens Ærespris i 2008.

Akademisk karriere

Kjellberg var høgskolelektor i klassisk ballett ved Statens Balletthøgskole fra 1981 til 2004, førsteamanuensis fra 2005 og professor samme sted fra 2007.

Familie

Ellen Kjellberg er datter av Reidar Kjellberg, gift med fiolinisten Stig Nilsson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg