Ellen Kjellberg er en norsk ballettdanser og professor i dans.

Kjellberg begynte å danse fem år gammel, som elev av Gerd Kjølaas. Hun fikk også opplæring i norsk folkedans. Så studerte hun ved blant annet Royal Ballet School, London, og i Paris, Cannes og København.

Hun var i hele sin karriere tilknyttet Nasjonalballetten ved Den Norske Opera. Først som elev og deretter medlem av corps de ballet fra 1963, solist fra 1968 og førstedanser fra 1972 til 83. Med sitt særpregede lyrisk-musikalske talent tolket hun de største rollene i det klassiske repertoar: Julie, Askepott, Giselle, Odette/Odile, Clara og Tornerose, samtidig som hun hadde hovedroller i balletter av blant andre Balanchine, Cranko og Tetley. Hennes tolkning av Veslemøy i Edith Rogers dramatiske Haugtussa ble en ny kunstnerisk seier.

Kjellberg ble tildelt Kritikerprisen i 1978 for rollen som Clara i Nøtteknekkeren, en rolle hun også danset som gjest ved Operaen i Zürich. Hun mottok Danseinformasjonens Ærespris i 2008.

Kjellberg var høgskolelektor i klassisk ballett ved Statens Balletthøgskole fra 1981 til 2004, førsteamanuensis fra 2005 og professor samme sted fra 2007. 

Ellen Kjellberg er datter av Reidar Kjellberg, gift med fiolinisten Stig Nilsson.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.