Kaloyan Boyadjiev

Faktaboks

Kaloyan Boyadjiev
Født
1977

Artikkelstart

Kaloyan Boyadjiev er en bulgarskfødt ballettdanser i Nasjonalballetten i Oslo. Han ble ansatt som danser i 2002 og forfremmet til solist i 2003. Han nådde pensjonsalder som ballettdanser i 2019, men fortsetter å arbeide i kompaniet, som ballettmester og koreograf.

Utdanning

Boyadjiev fikk sin utdanning i Bulgaria, hvor han studerte ballett ved National School of Dance Art i Sofia og tok videre studier innen pedagogikk ved The Academy of Music, Dance and Fine Arts i Plovdiv.

Karriere

Kayloan Boyadjiev var ansatt som danser i The State Theatre Ballet of South Africa fra 1995 til 2000, og i The National Ballet of Sofia i 2000–2002. Som solist i Nasjonalballetten har han med stor suksess, danset både Mercutio og Romeo i Romeo og Julie, James i La Sylphide og Basillio i Don Quixote. Innen det moderne repertoaret har han markert seg sterkt, særlig i koreografier av Jírí Kylían, Paul Lightfoot/Sol Leon og William Forsythe.

Kaloyan Boyadjiev begynte å koreografere for Ballettlaboratoriet i 2004 og fikk raskt videreutviklet sine koreografier i Nasjonalballettens forestillinger: Septemberdans med blant annet verkene: Open for discussion (2005), Roundabout (2006) og Lost in time (2008).. I 2016 skapte han sin første helaftens ballett: Nøtteknekkeren for Nasjonalballetten.

I perioden 2015–2018 var Boyadjiev leder for Nasjonalballetten UNG.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg