Mariinskij-balletten

Mariinskij-balletten er et russisk ballettensemble ved Mariinskij-teateret i St. Petersburg. Balletten og teateret fikk i 1935 navnet Kirovballetten, etter den sovjetiske politikeren Sergej M. Kirov, som ble myrdet i 1934.

Faktaboks

Uttale
mariˈinskij-balletten
Også kjent som

Kirovballetten (frem til 1991)

Før revolusjonen var balletten den keiserlige russiske ballett, knyttet til Mariinskij-teateret. Den gang var det verdens ledende ballettensemble med kjente navn som Sergej Djagilev, Michel Fokine, Anna Pavlova, Tamara Karsavina og Vaslav Nisjinskij.

Selve teaterbygningen ble oppført i 1860, men balletten har en tradisjon helt tilbake til grunnleggelsen av den keiserlige ballettskolen i St. Petersburg i 1738. Den har hatt flere av balletthistoriens mest kjente koreografer og pedagoger knyttet til seg, blant annet skolens grunnlegger, Jean-Baptiste Landé, i tillegg til Charles-Louis Didelot, Jules Perrot, Enrico Cecchetti, Petipa, Christian Johansson, Nikolai Legat og Agrippina Vaganova.

Mange kjente balletter hadde sine urpremierer her, blant annet Nøtteknekkeren og Tornerose.

I tråd med tradisjonen har balletten beholdt en fornem ytre form og en ren, perfekt klassisk teknikk, men har lidd under mangel på koreografisk fornyelse. Dansere som Rudolf Nurejev, Natalija Makarova og Mikhail Barysjnikov forlot kompaniet til fordel for ensembler med en mer moderne og bredere profil. Mot slutten av 1990-årene ble repertoaret forsiktig modernisert, og koreografer som George Balanchine, Roland Petit og russiske fornyere fikk innpass.

Praktiske hensyn og en utstrakt turnering utenlands har ført til at balletten internasjonalt er kjent som Kirov-Mariinskij-kompaniet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg