Mariinskij-balletten, til 1991 Kirovballetten, russisk ballettensemble ved Mariinskij-teateret i St. Petersburg. Balletten og teateret fikk i 1935 navn etter den sovjetiske politikeren S. M. Kirov som ble myrdet i 1934.

Før revolusjonen var balletten den keiserlige russiske ballett, knyttet til Mariinskij-teateret, den gang verdens ledende ballettensemble med kjente navn som Djagilev, Fokine, Pavlova, Karsavina og Nijinskij. Selve teaterbygningen ble oppført 1860, men balletten har en tradisjon helt tilbake til grunnleggelsen av den keiserlige ballettskole i St. Petersburg i 1738, og har hatt flere av balletthistoriens mest kjente koreografer og pedagoger knyttet til seg, bl.a. J.-B. Landé (skolens grunnlegger), Didelot, Perrot, Cocchetti, Petipa, Christian Johansson, Legat og Agrippina Vaganova.

Mange kjente balletter hadde sine urpremierer her, bl.a. Nøtteknekkeren og Tornerose. I tråd med tradisjonen har balletten beholdt en fornem ytre form og en ren, perfekt klassisk teknikk, men har lidd under mangel på koreografisk fornyelse. Dansere som Nurejev, Makarova og Baryshnikov forlot kompaniet til fordel for ensembler med en mer moderne og bredere profil. Mot slutten av 1990-årene ble repertoaret forsiktig modernisert, og koreografer som Balanchine, Roland Petit og russiske fornyere fikk innpass.

Praktiske hensyn og en utstrakt turnering utenlands har ført til at balletten internasjonalt er kjent som Kirov-Mariinskij-kompaniet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.