Musikk i Gambia

Griotene Jali Alagi Mbye og Jali Mariama Saho opptrer i bryllup i Serekunda i Gambia, 2009. Mbye spiller kora.
Grioter i Gambia
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

En del av Gambias musikalske former er felles for de fleste gambiere på tvers av etniske grenser: barnesanger, arbeidssanger, sanger knyttet til initiasjonsseremonier og religiøse sanger.

Blant mandinka, fulani og wolof inntar den profesjonelle, omvandrende grioten en dominerende stilling i musikklivet. Griotene fremfører sine sanger og hyllingskvad til eget akkompagnement på kora (harpe), balafon (marimba), konting (en slags banjo), eller andre instrumenter. Særlig den sofistikerte kora- og balafon-musikken er meget populær og har i senere tid også vunnet anerkjennelse internasjonalt. Ikke minst på grunn av den fyldige instrumentalklangen og den virtuose spillestilen gir denne musikken spontant et uvanlig tiltalende inntrykk, også på tilhørere med europeisk kulturbakgrunn. Påvirkningen fra islamsk tradisjon merkes først og fremst i sangen, gjennom utstrakt bruk av ornamentikk og den litt spente stemmeklangen.

Det finnes også en rik og levende tradisjon der ulike trommer, blant annet djembe, sabbar og tamma («snakkende» tromme), benyttes til å bygge opp kompliserte polyrytmer, blant annet som akkompagnement til sang og dans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg