Musikk i Gambia

Griotene Jali Alagi Mbye og Jali Mariama Saho opptrer i bryllup i Serekunda i Gambia, 2009. Mbye spiller kora.
Grioter i Gambia
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Gambia er geografisk omringet av nabolandet Senegal og har mange av de samme musikktradisjonene.

Folkemusikk

Gambia har gjennom historien vært preget av flere ulike folkegrupper som har tradisjonsmusikk med ulike karakteriske trekk. Blant mandinka, fulani, diola og wolof inntar den profesjonelle grioten en dominerende stilling i musikklivet. Griotene framfører sine sanger og hyllingskvad til akkompagnement på kora, balafon, den mindre harpelutten ngoni, og de små luttinstrumentene xalam/konting. Særlig den virtuose kora- og balafonmusikken til mandinkaene er meget populær og har fått stor anerkjennelse internasjonalt. Påvirkningen fra islamsk tradisjon merkes først og fremst i sangen, gjennom utstrakt bruk av ornamentikk og den litt karakteristiske, spente stemmeklangen.

Det finnes også en rik og levende tradisjon der ulike trommer, blant annet djembe, sabbar og tamma («snakkende» tromme), benyttes til å bygge opp komplementære rytmer og polyrytmikk, blant annet som akkompagnement til sang og dans.

Populærmusikk

Populærmusikk med afrikanske og vestlige elementer har vært populært siden 1970-tallet. Jaliba Kuyateh (født 1957) har gjort suksess med en fengende korabasert populærmusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg