Maleri av Wolofdronningen

Maleri av Wolofdronningen fra 1853. Wolof-samfunnet var tradisjonelt svært hierarkisk, med kongefamilie, adel og krigerklasser.

Wolof er et folk i Senegal, hvor de (2022) teller cirka 6,7 millioner og utgjør den største folkegruppen, i Gambia, hvor de teller cirka 300 000, og i Mauritania, hvor de teller cirka 200 000.

Faktaboks

Uttale
wˈålåf
Også kjent som

jolof, djolof

Hovednæringsveiene er jordbruk og feavl, men handel og håndverk spiller også en stor rolle, og dessuten er det mange som arbeider i yrker som undervisning og administrasjon.

De fleste wolof er muslimer, og deres kultur er sterkt påvirket av arabisk tradisjon. Språket tilhører den vestatlantiske grenen av niger-kongofamilien, og har betydning som hjelpespråk i handel og annet samkvem mellom flere folkegrupper i Vest-Afrika. Wolof-samfunnet var tradisjonelt svært hierarkisk, med kongefamilie, adel og krigerklasser, og på 1400-tallet hadde wolof et mektig rike som blant annet hadde handelsforbindelser med Portugal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg