Murray Gell-Mann

Faktaboks

Murray Gell-Mann
Født
15. september 1929
Død
24. mai 2019
Murray Gell-Mann, 2003
Av /Scanpix.
Murray Gell-Mann

Murray Gell-Mann. Foto fra 1969.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Murray Gell-Mann var en amerikansk fysiker, spesielt kjent for sitt arbeid innenfor teoretisk elementærpartikkelfysikk. Gell-Mann mottok Nobelprisen i fysikk 1969 for sitt arbeid med å klassifisere sterkt vekselvirkende elementærpartikler som baryoner og mesoner.

Gell-Mann var professor ved University of Chicago i 1952–1955, og fra 1956 professor ved California Institute of Technology.

Vitenskapelig virke

Særtall

I 1953, mens han arbeida hos Fermi, viste han at bestemte reaksjoner mellom elementærpartikler kunne forklares ved å innføre et nytt kvantetall som han kalte strangeness, på norsk særtall (se hyperladning).

Symmetrier og omegapartikkelen

Gell-Mann bidro seinere vesentlig til utviklinga av matematiske teorier, bygd på bestemte matematiske symmetrier (SU-3-symmetri) for å beskrive egenskapene til og slektskapet mellom ulike elementærpartikler. Han har også på grunnlag av slike teorier kunnet forutsi eksistensen av bestemte elementærpartikler, spesielt den såkalte omegapartikkelen, som seinere er påvist eksperimentelt.

Nobelpris for kvarker

Gell-Mann mottok Nobelprisen i fysikk 1969 for sitt arbeid med å klassifisere sterkt vekselvirkende elementærpartikler som baryoner og mesoner. Spekteret av disse kunne forstås ved at de var satt sammen av mindre partikler som han kalte kvarker (engelsk quarks), et fantasifullt navn tatt fra romanen Finnegans Wake av James Joyce.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg