Moustérien er en betegnelse for mellompaleolittisk kultur, fra rundt 250 000 til 30 000 år siden, oppkalt etter et rikt hulefunn ved Le Moustier i Dordogne, Frankrike.

Faktaboks

Uttale
musteriˈɛ

Moustérien er karakterisert ved en utstrakt bruk av flintflekker og avslag til spisser, skrapere og forskjellige mindre redskaper i stein, samen med beinredskaper. Flinthuggingsteknikken er i alminnelighet basert på Levalloisien-tradisjonen, men man finner også små, tosidig tilhugde håndøkser i Acheuléen-teknikk, og Moustérien er trolig oppstått ved en sammensmelting av disse to eldre tradisjoner.

Moustérien er utbredt over store deler av Europa, Afrika og Vest-Asia og er gjentatte ganger funnet sammen med skjelettrester av neandertalmennesket, som synes å ha vært dens bærere. Redskapstypene og teknikken varierer imidlertid mye fra funn til funn; det er derfor mulig at Moustérien skal inndeles i en rekke mindre grupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg