Acheuléen, den andre fasen av kjernekulturene i eldre paleolitikum. Fasen begynte ca. 1,7 millioner år før nåtid, og varte til ca. 250 000 år før nåtid. Navn etter det viktige funnstedet Saint-Acheul ved Amiens i Sommedalen, Nord-Frankrike. På 1830-tallet gjorde Jacques Boucher de Crèvecoeur de Perthes en rekke funn mens han undersøkte avsetninger fra elven Somme, og han påviste at menneskets nærvær i Europa var langt eldre enn tidligere antatt.

Den ovale håndøksen er det karakteristiske redskapet for denne perioden, og den er gjennomgående flatere og bedre tilhugd enn tidligere. De fleste funnene inneholder også mindre redskaper som skrapere, spisser og kniver laget av avslåtte og retusjerte flintskiver, noe som viser at flekketeknikken også har vært brukt i acheuléen.

Med små lokale variasjoner er acheuléen utbredt over store områder av Afrika, Vest- og Sør-Asia og Mellom- og Sør-Europa.

Acheuléen redskaper ble mest sannsynlig laget av både Homo Ergaster/Homo erectus og Homo heidelbergensis (se menneskets utvikling). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.