Faktaboks

Uttale
dårdˈånj

Dordogne er et departement i Frankrike, i regionen Nouvelle-Aquitaine, rundt de midtre og nedre deler av elven Dordogne. Departementet strekker seg over et område på 9060 km2 og har 413 606 innbyggere (2017). Hovedstad er Périgueux.

Natur

Området består av Plateaux de Limousin, et lavtliggende, men kupert kalksteinsplatå med skog og beitemark, som hever seg østover til ca. 400 meter over havet. Skogen dekker ca. 1/3 av arealet. Elvene, blant dem Dordogne og dens bielver Isle og Vézère, har gravd dype daler som gradvis utvider seg mot vest. Dalene er fruktbare med et mildt og fuktig klima, ellers nokså skrinn jord.

Næringsliv

Det dyrkes mais, poteter, tobakk, grønnsaker, frukt, sukkerroer og trøfler. I skogene vokser eik og kastanje; valnøtter (ca. 1/3 av Frankrikes produksjon) dyrkes på grunn av oljen. Langs Dordognes nedre løp drives en betydelig vindyrking. Industrien er relativt beskjeden (tekstiler, kjemikalier). Litt gruvedrift (jern, uran) og steinbrudd. Området er et viktig senter for gastronomi, med spesialiteter som trøfler og gåseleverpostei. Her finnes også noen av de eldste spor etter mennesker i Europa, med 20 000–30 000 år gamle hulemalerier (jf. Lascaux-hulen og Cro-Magnon-mennesket. Fortidsminnene, flere hundre middelalderborger og en rekke maleriske byer har ført til at Dordogne er et viktig turistmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg