Dordogne – departement i Frankrike

Dordogne, departement i Frankrike, i regionen Nouvelle-Aquitaine, rundt de midtre og nedre deler av elven Dordogne. 9060 km2 med 417 000 innb. (2006). Hovedstad er Périgueux.

Området består av Plateaux de Limousin, et lavtliggende, men kupert kalksteinsplatå med skog og beitemark, som hever seg østover til ca. 400 moh. Skogen dekker ca. 1/3 av arealet. Elvene, bl.a. Dordogne og dens bielver Isle og Vézère, har gravd dype daler som gradvis utvider seg mot vest. Dalene er fruktbare med et mildt og fuktig klima, ellers nokså skrinn jord.

Det dyrkes mais, poteter, tobakk, grønnsaker, frukt, sukkerroer og trøfler. I skogene vokser eik og kastanje; valnøtter (ca. 1/3 av Frankrikes produksjon) dyrkes på grunn av oljen. Langs Dordognes nedre løp drives en betydelig vindyrking. Industrien er relativt beskjeden (tekstiler, kjemikalier). Litt gruvedrift (jern, uran) og steinbrudd. Området er et viktig senter for gastronomi, med spesialiteter som trøfler og gåseleverpostei. Her finnes også noen av de eldste spor etter mennesker i Europa, med 20 000–30 000 år gamle hulemalerier (jf. Lascaux-hulen og Cro-Magnon-mennesket. Fortidsminnene, flere hundre middelalderborger og en rekke maleriske byer har ført til at Dordogne er et viktig turistmål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.