Mossedrakt

Bunaden lages nå også i ullstoff med broderi, og det er lansert kep som ytterplagg
.
Den første utgaven av bunaden hadde lette bomullsstoffer med malt dekor
.

Artikkelstart

Mossedrakt er en bunad knyttet til Moss i Østfold. Tove S. Dreessen har lagd mønster til både sjølve drakta og smykkene som hører til. Inspirasjon hentet hun fra kommuneblomsten blåveis, og hun ønsket å lage ei lys og luftig sommerdrakt. Den første utgaven ble lansert i 1993, og den andre – som er i ull – i 1995.

Bomullsbunad

Livet er i blåveisfarget blåtøy. Stakken er i lakenlerret med malte blåveismotiv nederst. Serken er i skinkelerret med innfelt mellomverk av bomullsblonde. Den har utringet hals som er rynket, og vide trekvart lange ermer. Smykkene består av brosje og øredobber med malt dekor på porselen. Det er også lagd underkjole og mamelukker i naturstoffer. Denne varianten er ikke lenger i salg.

Ullbunad

Den andre utgaven har liv og stakk i ull, i fargene blå og offwhite. Nederst på stakken er det ullgarnsbroderi. Motivet er 12 naturalistiske blåveisbuketter. Skjorta/serken er i hvitt lin, og har nupereller på mansjettene og den stående halskragen. Mansjettene er breie, og kneppes med åtte sølvknapper.

Ytterplagg

Det er lagd kep i blått ullstoff, som har et ekstra sjal påmontert øverst. Det er brodert dekor langs kanten på sjalet. Åtte sølvknapper danner åpning for armene, og kepen lukkes med ei sølvhekte som har form etter blåveisblad.

Sølv

Sølvet er designet spesielt for drakta, og består av ei halsnål og ei nål som festes nederst på livet. Begge er formet som en ring, med et kryss i midten. Ringen symboliserer jorda, alfa og omega. Korset i midten er formet som sverd som stikkes i jorda, og dette symboliserer fred. Kephektene er formet som blåveisblad, og alt sølvet har blåveismotiv preget inn. Dette skal symbolisere livet. Fra smykket som sitter i livet, går det tre lange sølvlenker som skal symbolisere menneskene. Alt sølvet er designet av Tove S. Dreessen, og lagd av Inger Norunn Solhaug.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg