Monzaemon Chikamatsu

Faktaboks

Monzaemon Chikamatsu
Uttale
tʃikamˈatsu
Født
1653
Død
1724

Artikkelstart

Monzaemon Chikamatsu, japansk forfatter, en av Japans mest berømte dramatikere. I hans stykker veksler prosa med poesi, tragedie med komikk, og de mange selvmord, henrettelser og andre nervepirrende episoder appellerte til datidens teaterpublikum. Chikamatsu er en ypperlig stilist og har et uttrykksfullt og velklingende språk. Han oppføres nå nesten utelukkende i senere bearbeidelser.

Han var av samuraislekt og tilbrakte som ung noen tid i Kyoto, men ellers er lite kjent om hans ungdom. Hans produksjon, som omfatter i alt 108 verker, ble til i tiden mellom ca. 1680 og hans død. Chikamatsu skrev for så vel det tradisjonelle kabuki-teateret som for marionett-teateret (joruri), men hans største betydning ligger i at han utviklet det sistes kunstneriske muligheter til bortimot det fullkomne. Særlig fruktbart ble hans nære samarbeid med joruri-sangeren Takemoto Gidayu i Osaka, hvor Chikamatsu bosatte seg 1690.

Hans dramaer faller i to typer: de historiske dramaer (jidaimono) og de såkalte sewamono, som henter sitt stoff fra samtidens borgerlige miljø.

De historiske dramaene (jidaimono), som gjennomgående er mindre betydelige og nå sjelden oppføres i sin helhet, viser Chikamatsu som en noe bombastisk romantiker; menneskeskildringen virker noe sjablonmessig. Men et av hans mest berømte dramaer, Koxingas krigstokter, som hører til denne kategorien, ble spilt sammenhengende i 17 måneder ved førsteoppførelsen 1715.

I alt 24 dramaer hører til kategorien sewamono. De er mer realistiske og vitner om større forståelse for menneskelige følelser og lidenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg