Mogen

Mogen turisthytte
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Mogen turisthytte er en betjent DNT-hytte i vestenden av MøsvatnHardangervidda, oppført i 1892. Hytta drives av DNT Telemark (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Vinje, Vestfold og Telemark; 950 meter over havet.

Turisthytta ligger ikke langt fra den storslagne Kvennafossen og den gamle fjellgården Argehovd. Mogen er et godt utgangspunkt for turer langs Kvennavassdraget og inn i Hardangervidda nasjonalpark. Fra Mogen turisthytte er det også merkede sommerruter til selvbetjeningshyttene Lågaros og Stordalsbu. Det går daglig båtrute til Mogen om sommeren.

Historikk

I 1890 ble Møsvatn karakterisert som den viktigste innfallsporten til Hardangervidda, men den manglet et overnattingssted i vestenden. For 400 kroner klarte turistforeningen å sette opp et beskjedent bygg med to soverom, men uten ovner. Mogen ble oppkalt etter gården den lå på, og det var folkene der, Gro og Kristoffer Mogen, som drev hytta frem til 1908. Etter at Møsvatn ble regulert til en sammenhengende innsjø i 1909 ble det etablert en båtrute til Mogen. Dermed fikk hytta flere besøkende, og det har vært nødvendig å utvide den flere ganger. I 1953 ble hytta utvidet til 48 senger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg