Sandhaug

Sandhaug
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sandhaug er en betjent DNT-hytteHardangervidda. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Eidfjord kommune, i Vestland fylke; 1256 meter over havet.

Fra Sandhaug går det merkede sommerruter til Besso, Litlos, Hadlaskard, Trondsbu, Turisthyttene ved Dyranut, Rauhelleren, Mogen og Lågaros.

Navnet

Sandhaug har navn etter en gammel jakthytte som lå like i nærheten. Den var plassert i en haug med sand.

Historikk

Etter at den første kjøreveien ble åpnet over Haukelifjell, og turiststasjonen Haukeliseter ble åpnet i 1889 bestemte DNT seg for å merke en rute tvers over Hardangervidda. Foreningen bevilget derfor 600 kroner i pantelån i 1890 til ei hytte som skulle bygges ved Nordmannslågen, nær Hardangerviddas geografiske sentrum. Sylfest Kvammen fra Eidfjord var byggherre og bestyrer av hytta i de første åtte årene, selv om han allerede i 1893 solgte hytta til DNT. Hytta ble nesten ikke besøkt de første årene. Blant de få gjestene var Roald Amundsen og hans bror Leon, som måtte bryte seg inn i januar 1896 da de forsøkte å finne veien over Hardangervidda.

I over 100 år var etterkommere av Sylfest Kvammen bestyrere på hytta. De mest trofaste var Marit og Sylfest Sæbø som drev hytta i over 40 år fra 1959. Sandhaug ble utvidet første gang i 1929 og er senere utvidet flere ganger. Den har 80 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg