Kjeungskjær fyr

Kjeungskjær fyr

Artikkelstart

Kjeungskjær fyr er en fyrstasjon som ligger ytterst i Bjugnfjorden utenfor Uthaug i Ørland kommune, Trøndelag. Det ble opprettet i 1880 og automatisert og avbemannet i 1987. Fyret ble bygget som ledfyr.

  • Tårnets høyde: 20,6 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 17,5 meter
  • Lysvidde: 8 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Norges eneste åttekantede fyrstasjon blir ofte kalt «Den røde seileren» av mannskapene på skipene som passerer i leia like ved. Det skyldes at det røde tårnet dekker nesten hele skjæret det står på. Det spesielle fyrtårnet ble fredet etter lov om kulturminner i 2000.

Navnet

Fyret har navn etter holmene like ved som på avstand kan minne om en flokk små geitekje (kjeunger).

Historikk

Leia langs kysten av Ørlandet er stort sett ganske oversiktlig bortsett fra ved de lave Kjeungene. Fyret ble plassert på vesle Kjeungskjær som blir overflødd ved høyvann. Det var en krevende byggeplass, men fyret ble reist på under ett år. Kjeungskjær ble bemannet av en fyrvokter og hans familie som bodde inne i tårnet fordelt på fire etasjer. Barna kunne bare leke på utsiden når det var lavvann og godt vær. I 1906 fikk tårnet nytt tak og ble forhøyet tre meter. Det ble bygget nytt lyktehus og installert en kraftigere linse.

Fyret var familiefyr til 1947 og deretter tørnstasjon til det ble avbemannet i 1987. I dag leier Kjeungen kystlag fyrstasjonen av Kystverket og driver det som besøksfyr med 20 overnattingsplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Birger Bjørkhaug og Sven Poulsson (1986). Norges fyr. Fra Stad til Grense-Jakobselv, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg