Lågaros

Lågaros
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Lågaros er en selvbetjent DNT-hytteHardangervidda, oppført i 1960. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Nore og Uvdal, Viken fylke; 1288 meter over havet.

Fra Lågaros er det merkede sommerruter til Mogen, Sandhaug, Rauhelleren og Mårbu turisthytter.

Navnet

Navnet er hentet fra et læger noen kilometer unna og viser til at her er det et os i Lågen. Elvenavnet kommer av logr, rennende vann.

Historikk

Allerede i 1942 ble det bestemt å bygge en turisthytte i Elsjådalen, sør for Bjornesfjorden, men på grunn av at tyskerne stengte Hardangervidda etter tungtvannsaksjonen på Vemork ble ikke det noe av. Isteden ble det i 1946 festet en ny tomt i østenden av Bjornesfjorden like ved det gamle lægeret Lågaros. DNT klarte imidlertid ikke å finansiere prosjektet før foreningen fikk Arentz legat i 1954. Da måtte det nye befaringer til, og det ble bestemt å bygge hytta der den ligger i dag; fire kilometer sør for tomta som var festet. DNT valgte likevel å beholde navnet på hytta. Transport av materialene til bygget tok to vintre, og byggingen ble gjennomført i løpet av to somrer. I 1985 fikk hytta et anneks, og ble siden restaurert slik at den fikk 38 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.
  • Andresen, Helle, red. (2019). Forsvinningen som satte spor: Historien om Arentz legat. DNT.
  • Andresen, Helle, red. (2019). Forsvinningen som satte spor: Historien om Arentz legat. DNT.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg