Michel de Ghelderode, belgisk forfatter. Han var sterkt flamsksinnet, men skrev sine verker på fransk. Under påvirkning av litterær ekspresjonisme skapte han i mellomkrigstiden en rekke dramaer som var dypt forankret i den flamske kulturtradisjon. De Ghelderodes dramatikk forener realisme, barokk voldsomhet og følsom poesi. Stundom bruker han også elementer fra dadaismens litteratur og fra samtidens «music-hall». Skuespillene hans har en rik og frodig dialog, men han legger også vekt på visuelle og sceniske elementer.

Blant de Ghelderodes skuespill kan nevnes La Mort du Docteur Faust (1926, "Doktor Fausts død"), Don Juan (1928), Fastes d'Enfer (1929, "Pomp og prakt i helvete"), Barabbas (1931), Sire Halewijn (1932) og Hop Signor (1942). Et hovedverk som Images de la vie de Saint François ("Bilder fra sankt Franciskus' liv" ble først utgitt på nederlandsk og kom ikke ut i sin opprinnelige språkform før i 1995 . Han skrev også dikt, fortellinger og interessante erindringer. Blant fortellingene kan nevnes Sortilèges et autres  contes crépusculaires (1940, "Tryllerier og andre skumringshistorier").

Både i skuespill og i fortellinger behandler de Ghelderode spørsmål omkring opprør og revolusjon, men det virker som han ikke har tro på at en revolusjon vil lede til noe godt. Han behandler også kristne motiver med stor innlevelse, men det livssyn som gjennomsyrer hans verk er preget av dyp pessimisme og av skepsis overfor overleverte verdier. Angst og dødsbevissthet setter sterkt preg på forfatterskapet. Hans skuespill har oppnådd stor anerkjennelse i Belgia, men er mindre kjent i andre land.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.