Michel Suleiman

Faktaboks

Michel Suleiman

Michel Sleiman

Født
21. november 1948, Amchit, Libanon

Artikkelstart

Michel Suleiman er en libanesisk offiser og politiker. Han var Libanons president fra 2008 til 2014.

Suleiman ble født i 1948 i Amchit, en libanesisk havneby dominert av kristne maronitter, og var selv maronitt. Han fullførte en militær utdannelse i 1970 og avanserte gradvis i rang innen militæret. I 1998 tok han over posisjonen som forsvarssjef etter Emile Lahoud, som ble valgt som president.

Suleimans karriere som forsvarssjef var preget av innsats mot terrorisme, spionasje og ekstremisme. Han ledet i 2006 en operasjon som avdekket et israelsk spionasjenettverk, og året etter nedkjempet det libanesiske forsvaret den libanesisk-palestinske militsen Fatah al-Islam.

I 2008 ble Suleiman valgt til Libanons president. Til tross for hans religiøse tilknytning, og at han i realiteten ble utpekt som forsvarssjef av Syria, var Suleiman kjent for å føre en nøytral politikk. Libanons polariserte politikk har lenge vært preget av pro- og antipatier i forhold til Syria, en konflikt Suleiman lenge holdt seg utenfor. Suleiman kritiserte likevel Hizbollahs deltagelse i krigen i Syria (2011–).

I Libanon blir presidenten valgt til en periode på seks år og kan ikke gjenvelges. Suleimans presidentperiode endte i 2014.

Suleiman er gift og har tre døtre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg