Michel Suleiman

Faktaboks

Michel Suleiman

Michel Sleiman

Født
21. november 1948

Michel Suleiman, libanesisk offiser og politiker, f. 1948 i Amchit, en libanesisk havneby dominert av kristne maronitter. Tidligere forsvarssjef, nåværende president i Libanon.

Lik sin forgjenger Emile Lahoud var Suleiman general før han ble president 2008. I Libanon blir presidenten valgt til en periode på seks år og kan ikke gjenvelges. Både presidenten og forsvarssjefen må etter libanesisk grunnlov være maronitt.

Til tross for presidentens religiøse tilknytning, og at han i realiteten ble utpekt som forsvarssjef av Syria 1998, er Suleiman kjent for å føre en nøytral politikk. Libanons polariserte politikk har lenge vært preget av pro- og antipatier i forhold til Syria, en konflikt Suleiman har forholdt seg til med en ikkeinnblandingspolitikk.

Suleiman har kjempet mot både islamistisk og sionistisk ekstremisme. Som forsvarssjef ledet han 2006 en operasjon som avdekket et israelsk spionasjenettverk, året etter nedkjempet det libanesiske forsvaret (Lebanese Armed Forces, LAF) den libanesisk-palestinske militsen Fatah al-Islam. Dette bidro til å øke Suleimans popularitet, senere også som president.

Suleiman er gift og har tre døtre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg