Michel Martelly

Faktaboks

Michel Martelly
Født
12. februar 1961, Port-au-Prince

Artikkelstart

Michel Martelly, haitisk musiker, forretningsmann og politiker. President på Haiti fra 14. mai 2011 til 7. februar 2015.

Martelly representerer partiet Repons Peyiza, som definerer seg selv som et sentrum-høyre parti. Partiet ble stiftet i 2010, samme år som Martelly stilte til valg og senere vant.

Martelly ble historisk som den første haitiske presidenten som på fredelig og demokratisk vis overtok etter en annen demokratisk valgt president.

Haiti er inne i en prosess med å velge ny president, der Martelly ikke kan stille. I oktober 2015 avholdt administrasjonen hans et svært forsinket valg, men ingen av de to kandidatene, Jovenel Moisë og Jude Célestin, fikk nok stemmer til å vinne første valgrunde. Andre valgrunde skulle vært avholdt 27. desember 2015, men den ble utsatt flere ganger. I skrivende stund - februar 2016 - er andre valgrunde stadig ikke avholdt.

Bakgrunn

Martelly ble født og vokste opp i Haitis hovedstad Port-au-Prince. I 20-årene bodde han en periode i USA, før han flyttet tilbake til Haiti, der han under artistnavnet "Sweet Mickey" ble kjent som en av landets mest populære musikere.

Martelly er en av de mest sentrale artistene innen Kompa, en haitisk musikksjanger som i all hovedsak framføres på haitisk kreolsk.

President

Martelly hadde ingen praktisk erfaring som politiker før han i 2010 annonserte sitt kandidatur til presidentvalget, men gikk likevel seirende ut av valget i mars 2011. Etter en omdiskutert valgprosess tok han fatt på presidentperioden sin 14. mai 2011.

Som president har han blitt kritisert for mye av det samme som han selv en gang kritiserte: korrupsjon, vennetjenester, misbruk av statlige penger og handlingslammelse overfor de sosioøkonomiske etterdønningene av jordskjelvet i 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg