Musikk i Haiti

JuKan'n
Méringue danner utgangspunktet for mange av popstilene fra Haiti, blant annet i compas, som har vært populært siden 1960-tallet. Her med gruppen JuKan'n i Port-au-Prince i 2014.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Musikklivet på Haiti er en typisk latinamerikansk blanding av europeiske og afrikanske impulser.

Folkemusikk

Med den systematiske utryddelsen av urbefolkningen ble den førkolumbianske musikken stort sett utryddet, men en rituell ringdans, areyto, er av uramerikansk opphav. Folkemusikken bærer sterkt preg av den afrikanske bakgrunnen, som blant annet spiller en viktig rolle innenfor voodoo-kulten.

Kunstmusikk

Fra 1800-tallet er det, under fransk påvirkning, utviklet et offentlig klassisk musikkliv. Musikere ble utdannet i Paris, og de fleste musikkinstrumenter ble importert fra Frankrike. Statlig musikkonservatorium ble opprettet i 1860. På tross av at musikerutdanningen domineres av europeiske idealer, er musikk i mindre former mest populær: salongstykker i form av valser og andre dansesatser, fremfor alt méringues, dessuten prosesjonsmusikk. Militærorkestre har også spilt en viktig rolle i musikklivet. Den haitianske komponisten Justin Élie (1883–1931) var internasjonalt kjent som pianovirtuos.

Populærmusikk

Populærmusikken er tydelig influert av afrikansk musikk, og har mange likhetstrekk med populærmusikken blant annet på Guadeloupe og Martinique. Mange populære sjangre bygger på méringue, i tillegg har sjangre som jazz, reggae, funk og hiphop vært innflytelsesrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg