Faktaboks

Melville Jean Herskovits
Uttale
hˈə:ʃkəvits
Født
10. september 1895, Bellefontaine, Ohio, USA
Død
25. februar 1963, Evanston, Illinois, USA

Melville Jean Herskovits var en amerikansk antropolog.

Herskovits studerte ved Columbia University under Franz Boas, og fra 1935 til sin død var han professor ved Northwestern University.

Forskning og betydning

I starten spesialiserte Herskovits seg på fysisk antropologi og studerte blant annet fysiske variasjoner hos afroamerikanere og afrikanere. Etter hvert tok han også for seg kulturelle og sosiale sider ved «rase»-spørsmålet. Slik ble han opptatt av kulturantropologiske problemstillinger, og det var som kulturantropolog han markerte seg i fagdebatten på 1940- og 1950-tallet.

Han ga ut arbeider om musikk, folklore, billedkunst og religion, men er kanskje mest kjent for forskning på økonomi, som var med på å trekke opp linjene for moderne økonomisk antropologi.

Herskovits var opptatt av antropologisk teori og metode generelt, og hans lærebok Man and His Works (1948) var en stund standardverk og ble oversatt til flere språk. Boka skapte livlig diskusjon, blant annet om kulturrelativismen, som Herskovits mente var grunnleggende for all antropologisk forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg