Mel er en tidligere adelig setegård i Kvinnherad.

Faktaboks

Også kjent som

Mæl

Gården er kjent siden rundt 1250, da den tilhørte baron Gaute Jonsson, som også eide Hatteberg. Hans etterkommer Jon Bjørnsson (død 1324) arvet gården, som deretter gikk i arv til hans enke. I 1399 ble gården overdratt fra sysselmannenFærøyene Greip Ivarson til Gaute Erikson (Galtung), som i 1412 overdro den til Svale Jonsson (Smør). Den fulgte hans etterslekt til omkring 1500.

Fra omkring 1550 tilhørte Mel slekten Benkestok. Kristin Benkestok brakte gården til sin mann Axel Gyntersberg, og siden gikk den i arv til deres døtre. I 1640 overtok Jens Bjelke gården, som han i 1644 solgte til Axel Mowat, som også eide Hatteberg. Gården gikk i arv til hans datter Karen Mowat, og den ble i 1678 en del av baroniet Rosendal, opprettet av Karen Mowats mann, baron Ludvig Rosenkrantz. Mel ble delvis lagt under Rosendals hovedgård og delvis utstykket til leilendingsbruk. Mel nevnes imidlertid ennå i et skjøte av 1750 som en av de adelige setegårder innenfor baroniet Rosendal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg