Benkestok, våpenskjold
Benkestok, våpenskjold
Av /Riksarkivet.
Benkestokslektens våpen fra 1650, kopiert i 1907
Benkestokslektens våpen fra 1650, kopiert i 1907
Av .

Benkestok var en norsk adelsslekt, kjent fra midten av 1300-tallet. Benkestokslektens adelige mannslinje døde antagelig ut før midten av 1600-tallet, men på kvinnesiden lever en meget stor etterslekt, særlig nordlandsfamilier.

Faktaboks

Også kjent som

Benkestokk

Slektens stamfar Tord Benkestokk nevnes på Strand i Båhuslen (den gang en del av Norge) på midten av 1300-tallet. Hans sønnesønns sønn, Trond Tordsson Benkestok til Talgje, norsk riksråd, nevnes i årene 1444–1472. Sønnesønnen Trond Benkestok, død i 1558 som fogd på Bergenhus, eide setegårdene Joranger i Hafslo i Sogn, Hananger på Lista og Meløy i Nordland. Hans eldste sønn, Jon Benkestok, overtok jordegodset i Nordland. Den yngre broren Tord Benkestok, lagmann i Nordland i 1582, bodde i Steigen. Søsteren Adelus var gift med slottshøvedsmann Christopher Erikssøn BernhoftSteinvikholm. En annen søster, Brynhilde, ble gift med Erik Hansson Schønnebøl.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brandt, Wilhelmine: Slægten Benkestok, 1904

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg