Megara Hyblaea, gresk koloni på Sicilias østkyst, grunnlagt av greske kolonister fra Megara ca. 728 fvt. Navnet Hyblaea kommer ifølge den antikke tradisjonen av at en sikulisk konge ved navn Hyblon skal ha skjenket området der byen ble grunnlagt til de greske kolonistene.

Ett århundre senere grunnla kolonister fra Megara Hyblaea datterbyen Selinus på sydvestre Sicilia, som snart kom til å bli langt rikere og mektigere enn moderbyen. Allerede i 483 fvt. ble byen inntatt og ødelagt av den syrakusiske tyrannen Gelon. Den ble gjenoppbygget under Timoleon på midten av 300-tallet fvt., og blomstret på 200-tallet fvt. I forbindelse med Den andre puniske krigen, og krigen mellom Roma og Syrakus, ble byen igjen ødelagt omkring 213 fvt. Etter en periode med begrenset tilbakeflytting ble bosetningen overgitt på slutten av det første århundre fvt.  

Utgravninger ble foretatt i Megara Hyblaea allerede i 1891, men har først og fremst blitt utført etter andre verdenskrig. Byen har en av de best bevarte greske byplaner fra arkaisk tid, med et regelmessig gatenett, og et av de eldste bevarte agora.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.