Megara Hyblaea

Artikkelstart

Megara Hyblaea var en gresk koloni i dagens Italia, på Sicilias østkyst, grunnlagt av greske kolonister fra Megara omkring 728 fvt. Navnet Hyblaea kommer ifølge den antikke tradisjonen av at en sikulisk konge ved navn Hyblon skal ha skjenket området der byen ble grunnlagt til de greske kolonistene.

Ett århundre senere grunnla kolonister fra Megara Hyblaea datterbyen Selinus på sydvestre Sicilia, som snart kom til å bli langt rikere og mektigere enn moderbyen. Allerede i 483 fvt. ble byen inntatt og ødelagt av den syrakusiske tyrannen Gelon. Den ble gjenoppbygget under Timoleon på midten av 300-tallet fvt., og blomstret på 200-tallet fvt. I forbindelse med den andre puniske krigen, og krigen mellom Roma og Syrakus, ble byen igjen ødelagt omkring 213 fvt. Etter en periode med begrenset tilbakeflytting ble bosetningen overgitt på slutten av det første århundre fvt.

Arkeologiske utgravninger

Utgravninger ble foretatt i Megara Hyblaea allerede i 1891, men har først og fremst blitt utført etter andre verdenskrig. Byen har en av de best bevarte greske byplaner fra gresk arkaisk tid (cirka 800–480 fvt.), med et regelmessig gatenett, og et av de eldste bevarte agora.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg