Selinus
Ruinene av et tempel for gudinnen Hera i Selinus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Selinus var en gresk koloni på sydvestkysten av Sicilia, dagens Selinunt, grunnlagt antagelig omkring 650 fvt. av grekere fra Megara Hyblaea på østkysten av Sicilia. Selinus var den greske kolonien som lå lengst i vest, og grenset til fønikernes og elymernes områder i vest. Den var en av de første koloniene som ble grunnlagt av en by på Sicilia, en såkalt sekundærkoloni.

Faktaboks

Uttale
selˈinus
Også kjent som

Selinunte, Selinous

Byen fikk sitt navn fra villsellerien som vokser der (gresk selinos). Planten ble et symbol på byen og selleriblad ble derfor avbildet på de første sølvmyntene som ble preget av bystaten.

Byhistorie

Selinus var en av de mest blomstrende byene på Sicilia på 500- og 400-tallet fvt., og hadde sannsynligvis på grunn av sin beliggenhet en viktig rolle som bindeledd mellom grekernes og kartagernes økonomiske systemer. Byens rikdom fremgår av en rekke påkostede tempelbygninger, de imponerende doriske templene er noen av Sicilias og den antikke greske verdens største og mest kjente. Noen av templene hadde relieffdekorasjoner (metoper) med mytologiske motiver, de er nå i Palermos arkeologiske museum.

Byen ble anlagt på to høyder, en like ved sjøen med de største templene og en havn på hver side, og en større litt inn i landet med det meste av boligområdene. Byen fikk tidlig et organisert gatenett med flere systemer av rettlinjete, parallelle og kryssende gateløp. Allerede på 500-tallet fvt. fikk byen en stor forsvarsmur.

I år 409 fvt. ble Selinus erobret av en stor kartagisk hær ledet av feltherren Hannibal Mago. Byen ble ødelagt og befolkningen fordrevet, men ble delvis bygget opp igjen bare på akropolen. Den var da bebodd både av grekere og kartagere, og skiftet eiere flere ganger. Den ble definitivt forlatt under den første puniske krig i 250 fvt.

Det antikke byområdet er i dag uten bebyggelse, og undersøkes av tyske og italienske arkeologer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg