Faktaboks

Maurizio Cattelan
Født
21. september 1960, Padua, Italia
Banan teipet til en vegg
Maurizio Cattelan, Comedian, 2019. Verket ble stilt ut på kunstmessen Art Basel Miami og solgt for 120 000 dollar.
Av /Scanpix.
America
Maurizio Cattelan, America, 2016. Solomon R. Guggenheim Museum i New York.
Av /Scanpix.
Him
Maurizio Cattelan, Him, 2001
Him
Av /Scanpix.

Maurizio Cattelan er en italiensk kunstner. Hans satiriske og ofte selvironiske arbeid kjennetegnes av en postkonseptuell letthet i uttrykket. Han benytter humor og provokasjon for å synliggjøre politiske, religiøse og eksistensielle temaer. Blant hans verker finnes også flere som ironiserer over kunstverdenens koder og institusjonelle hierarkier.

Kunstnerisk arbeid og utstillinger

Cattelan gjør bruk av readymades, performance og hyperrealistiske skulpturer i sitt kunstneriske arbeid. Sistnevnte kan fremstille dyr, selvportretter og kjente skikkelser som pave Johannes Paul, Adolf Hitler og John F. Kennedy. Cattelans kunst refererer gjerne til de italienske arte povera-kunstnerne og deres bruk av enkle midler i kunstproduksjonen, samt til landsmannen Piero Manzonis konseptuelle ironisering over det høytidelige ved kunsthistorien og kunstnerrollen.

Cattelan har deltatt på Veneziabiennalen en rekke ganger i tillegg til internasjonale utstillinger som Manifesta (1998) og Whitney-biennalen i New York (2004). I 2011 arrangerte Guggenheim-museet i New York en større retrospektiv utstilling med Cattelans arbeider. Han har også virket som kurator, blant annet for Berlinbiennalen i 2006.

Utvalgte verker

  • Working Is a Bad Job (1993): Cattelans bidrag til Veneziabiennalens hovedutstilling i 1993 besto i å leie ut utstillingsplassen sin til et reklamebyrå, som i sin tur benyttet plassen til en reklamekampanje for en ny parfyme.
  • Warning! Enter at your own risk. Do not touch, do not feed, no smoking, no photographs, no dogs, thank you (1994): Cattelan stilte ut et levende esel på Daniel Newburg Gallery i New York. Verket var en hyllest til den sentrale arte povera-kunstneren Jannis Kounellis og hans utstilling av tolv levende hester i et galleri i Roma i 1969. Cattelans utstilling ble stengt etter bare én dag, og ble rekonstruert på kunstmessen Frieze New York i 2016.
  • Another Fucking Readymade (1996): I forbindelse med en utstilling på galleriet De Appel i Amsterdam brøt Cattelan seg inn i nabogalleriet (Galerie Bloom), natten før sin egen åpning, og flyttet utstillingen der til sitt eget galleri og presenterte den som sin egen.
  • La Nona Ora («den niende timen») (1999): En realistisk voksdukke fremstillende en liggende pave Johannes Paul som har blitt truffet av en meteoritt.
  • Untitled (1999): Til åpningen av sin utstilling A Perfect Day på galleriet Massimo de Carlo i Milano teipet Cattelan en hengende gallerieier til veggen med gaffateip.
  • Him (2001): En realistisk voksdukke fremstillende Adolf Hitler som en knelende skolegutt.
  • America (2016): Et toalett laget av 18-karat gull. Verket ble kjent i offentligheten da Det hvite hus under president Trump henvendte seg til Guggenheim-museet for å få låne et maleri av van Gogh, og ble i stedet tilbudt Cattelans verk.
  • Comedian (2019): En banan teipet til veggen med gaffateip, stilt ut på kunstmessen Art Basel Miami. Verket ble solgt for 120 000 dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg