Mary Wortley Montagu

Faktaboks

Mary Wortley Montagu
Født Lady Mary Pierrepont
Uttale
'måntəgju:
Født
26. mai 1689, London
Død
21. august 1762, London
Fødselsdato ukjent, dåpsdato 26.5.1689

Tidfestet til etter 1716.

Komisk viktoriansk maleri med tittelen 'Pope makes love to Lady Mary Wortley Montagu' (1852).

Artikkelstart

Mary Wortley Montagu var en engelsk forfatter, berømt for en rekke brev som hører til det beste blant 1700-tallets rike brevlitteratur. Det har vært mindre kjent i ettertid at hun er den som introduserte inokulasjon av kopper i hjemlandet.

Bakgrunn

Lady Mary Pierrepont var adelsdame av fødsel, og bestemte seg tidlig for at hun ville skrive. Hun ville ikke ha mannen som var tiltenkt henne, og rømte i stedet for å gifte seg med whig-parliamentarikeren Edward Wortley Montagu.

Både hun selv og broren ble smittet av kopper. Koppe-epidemier tok på denne tiden livet av flere folk enn svartedøden hadde gjort, mange ble smittet, og på begynnelsen av 1700-tallet døde én av fire smittede. Mens broren døde av koppene i 1713, unnslapp Mary selv døden såvidt i 1715, og fikk varige arr i ansiktet.

Behandling av kopper

Da Edward Montagu i 1716 ble utnevnt til ambassadør i Konstantinopel, insisterte Mary på at hun og sønnen skulle være med. Familien bodde der i to år og oppholdet ga materiale til mye skriving.

Under oppholdet ble Mary introdusert for tyrkernes behandling av kopper ved inokulasjon, og hun ble så overbevist om nytten at hun fikk sin lille sønn behandlet før de reiste hjem, og senere også datteren. Tilbake i London prøvde hun å overtale kongen til å behandle barnebarna sine, men han var i tvil og tillot bare to jenter å bli behandlet. Likevel viste påfølgende medisinske forsøk på pasienter at metoden virket.

I medisinhistorien er det likevel ikke Mary Montagu som har fått æren for å ha bidratt til å stoppe koppe-epidemien, men Edward Jenner, som laget vaksine basert på kukopper omtrent 70 år senere.

Forfatterskap

Mary Wortley Montagu er blitt beundret for sine brev, og hennes Turkish Letters utgitt i 1763 gir frodige og realistiske beskrivelser fra tiden som ambassadørfrue i Konstantinopel. Som kvinne fikk hun et unikt innblikk i den osmanske kvinnekulturen, og hun forteller levende og detaljert om en del av samfunnet som var lukket for mannlige reisende. Brevene kom først på trykk etter hennes død.

I tiårene etter hjemkomsten fra Konstantinopel i 1718 var hun et ledende medlem av London-sosieteten og ble kjent for sin gode humor. Diktene Town Eclogues og Court Poems by a Lady of Quality gir et livlig bilde av samtidens seder og skikker. En av hennes beundrere var dikteren Alexander Pope, som skal ha vært forelsket i henne, men vennskapet gikk over til bitterhet etter noen år.

I 1737 forlot hun både sin mann og sitt hjemland, og tilbrakte det meste av resten av livet i Frankrike og Italia. I det siste tiåret levde hun sammen med den italienske greven Ugo Palazzi. Her skrev hun de brevene som gjorde henne mest berømt, de fleste av dem til datteren Mary Bute i England. Etter at Edward Montagu døde i 1761, reiste hun tilbake til London på besøk, men døde selv et halvt år senere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grundy, Isobel, Lady Mary Wortley Montagu: Comet of the Enlightenment, 2001.
  • Halsband, R. The Complete Letters of Lady Mary Wortley Montague, 1965–1967.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg