Martin Wagner

Faktaboks

Martin Wagner
Født
5. november 1885, Königsberg, Østpreussen (nå Kaliningrad, Russland)
Død
28. mai 1957, Cambridge, Massachusetts

Den hesteskoformede boligblokken Hufeisensiedlung i boligområdet Grosssiedlung Britz i Berlin.

Artikkelstart

Martin Wagner var en tysk arkitekt. Han ledet Berlins byplankontor og byggekontroll fra 1926 og åpnet for funksjonalisme i Berlin.

Wagner tok initiativ til byggingen av store boligområder i Berlin med parker i utkantene som svar på sosiale krav. Eksempler på disse er Grossiedlung Britz (også kalt Hufeisensiedlung, 1925–1931) tegnet i samarbeid med Bruno Taut og Siemensstadt (1927–1931). Han arbeidet også med planer for reorganisering av sentrale plassrom i Berlin, for eksempel Alexanderplatz og Potsdamer Platz, men planene ble ikke realisert.

Wagner søkte etter arbeidsformer som kunne drive masseboligbyggingen fremover, ved innføring av industriell prefabrikkering og montasjebygging. Han visste at fremgang på disse områdene bare ga gevinst for private byggefirmaer, og søkte derfor nye former for byggedrift og en sosialt bevisst byggherre. Han var i tillegg ledende kraft bak dannelsen av arbeiderklassens store kooperative byggeforetak «Bauhütten». Wagner ble tvunget til å forlate sin stilling i 1933 av nazistyret.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • L. Scarpa: Martin Wagner und Berlin: Architek-tur und Städtebau in der Weimarer Republik, Brunswick & Wiesbaden 1985.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg