Markuskirken

Markuskirken (Basilica San Marco) i Venezia. Fasaden med de fem portalene og mosaikker i bysantinsk stil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Basilica San Marco, kirke i Italia, Venezia, ved Markusplassen. Kirken er en viktig del av det historiske Venezia, som inngår i UNESCOs verdensarvliste.

Relikviene etter evangelisten Markus ble brakt til Venezia fra Alexandria 828. Kirken ble grunnlagt 1063 for å gi plass til skrinet som rommet relikviene. To tidligere kirker på samme sted er bygd inn i kirken, som stod ferdig 1094. Den er en korskirke med kupler over korsmidten og samtlige korsarmer. Utformingen er sterkt preget av Venezias forbindelser med det bysantinske riket. Blant annet var Apostelkirken i Konstantinopel bygd etter samme skjema. Det er antatt at både arkitekt og håndverkere har kommet fra Bysants. Selve kirkebygningen fikk liten innflytelse på den videre utvikling i italiensk arkitektur. Større innflytelse fikk de bysantinske mosaikker som preger kirkens interiør.

Videre arbeider med kirken strakte seg frem til barokken, noe som gjør det vanskelig å karakterisere dens stilpreg. Ikke minst skyldes formingen av kirkens fasade mot Markusplassen at den også blir regnet som et hovedverk i italiensk gotikk.

Til kirkens inventar hører en rekke enestående gjenstander, blant annet alterforstykket Pala d'Oro (976, omarbeidet 1342–1345).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg