Basilica San Marco, kirke i Italia, Venezia, ved Markusplassen. Kirken er en viktig del av det historiske Venezia, som inngår i UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Relikviene etter evangelisten Markus ble brakt til Venezia fra Alexandria 828. Kirken ble grunnlagt 1063 for å gi plass til skrinet som rommet relikviene. To tidligere kirker på samme sted er bygd inn i kirken, som stod ferdig 1094. Den er en korskirke med kupler over korsmidten og samtlige korsarmer. Utformingen er sterkt preget av Venezias forbindelser med det bysantinske riket. Bl.a. var Apostelkirken i Konstantinopel bygd etter samme skjema. Det er antatt at både arkitekt og håndverkere har kommet fra Bysants. Selve kirkebygningen fikk liten innflytelse på den videre utvikling i italiensk arkitektur. Større innflytelse fikk de bysantinske mosaikker som preger kirkens interiør.

Videre arbeider med kirken strakte seg frem til barokken, noe som gjør det vanskelig å karakterisere dens stilpreg. Ikke minst skyldes formingen av kirkens fasade mot Markusplassen at den også blir regnet som et hovedverk i italiensk gotikk.

Til kirkens inventar hører en rekke enestående gjenstander, bl.a. alterforstykket Pala d'Oro (976, omarbeidet 1342–45).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.