Markuskirken

Markuskirken (Basilica San Marco) i Venezia. Fasaden med de fem portalene og mosaikker i bysantinsk stil.

Markuskirken
Av /Shutterstock.

Markuskirken er en kirke i Italia, Venezia, ved Markusplassen. Kirken er en viktig del av det historiske Venezia, som inngår i UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Også kjent som

Basilica San Marco

Relikviene etter evangelisten Markus ble brakt til Venezia fra Alexandria i 828. Kirken ble grunnlagt i 1063 for å gi plass til skrinet som rommet relikviene. To tidligere kirker på samme sted er bygd inn i kirken, som stod ferdig i 1094.

Markuskirken er en korskirke med kupler over korsmidten og samtlige korsarmer. Utformingen er sterkt preget av Venezias forbindelser med det bysantinske riket. Blant annet var Apostelkirken i Konstantinopel bygd etter samme skjema. Det er antatt at både arkitekt og håndverkere har kommet fra Bysants. Selve kirkebygningen fikk liten innflytelse på den videre utvikling i italiensk arkitektur. Større innflytelse fikk de bysantinske mosaikker som preger kirkens interiør.

Videre arbeider med kirken strakte seg frem til barokken, noe som gjør det vanskelig å karakterisere dens stilpreg. Ikke minst skyldes formingen av kirkens fasade mot Markusplassen at den også blir regnet som et hovedverk i italiensk gotikk.

Til kirkens inventar hører en rekke enestående gjenstander, blant annet alterforstykket Pala d'Oro, som ble bygget i 976 og omarbeidet i 1342–1345.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg