Basilica San Marco, kirke i Italia, Venezia, ved Markusplassen. Kirken er en viktig del av det historiske Venezia, som inngår i UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Relikviene etter evangelisten Markus ble brakt til Venezia fra Alexandria 828. Kirken ble grunnlagt 1063 for å gi plass til skrinet som rommet relikviene. To tidligere kirker på samme sted er bygd inn i kirken, som stod ferdig 1094. Den er en korskirke med kupler over korsmidten og samtlige korsarmer. Utformingen er sterkt preget av Venezias forbindelser med det bysantinske riket. Bl.a. var Apostelkirken i Konstantinopel bygd etter samme skjema. Det er antatt at både arkitekt og håndverkere har kommet fra Bysants. Selve kirkebygningen fikk liten innflytelse på den videre utvikling i italiensk arkitektur. Større innflytelse fikk de bysantinske mosaikker som preger kirkens interiør.

Videre arbeider med kirken strakte seg frem til barokken, noe som gjør det vanskelig å karakterisere dens stilpreg. Ikke minst skyldes formingen av kirkens fasade mot Markusplassen at den også blir regnet som et hovedverk i italiensk gotikk.

Til kirkens inventar hører en rekke enestående gjenstander, bl.a. alterforstykket Pala d'Oro (976, omarbeidet 1342–45).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.