Markuskirken

Markuskirken (Basilica San Marco) i Venezia. Fasaden med de fem portalene og mosaikker i bysantinsk stil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Markuskirken er en kirke i Italia, Venezia, ved Markusplassen. Kirken er en viktig del av det historiske Venezia, som inngår i UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Også kjent som

Basilica San Marco

Relikviene etter evangelisten Markus ble brakt til Venezia fra Alexandria i 828. Kirken ble grunnlagt i 1063 for å gi plass til skrinet som rommet relikviene. To tidligere kirker på samme sted er bygd inn i kirken, som stod ferdig i 1094.

Markuskirken er en korskirke med kupler over korsmidten og samtlige korsarmer. Utformingen er sterkt preget av Venezias forbindelser med det bysantinske riket. Blant annet var Apostelkirken i Konstantinopel bygd etter samme skjema. Det er antatt at både arkitekt og håndverkere har kommet fra Bysants. Selve kirkebygningen fikk liten innflytelse på den videre utvikling i italiensk arkitektur. Større innflytelse fikk de bysantinske mosaikker som preger kirkens interiør.

Videre arbeider med kirken strakte seg frem til barokken, noe som gjør det vanskelig å karakterisere dens stilpreg. Ikke minst skyldes formingen av kirkens fasade mot Markusplassen at den også blir regnet som et hovedverk i italiensk gotikk.

Til kirkens inventar hører en rekke enestående gjenstander, blant annet alterforstykket Pala d'Oro, som ble bygget i 976 og omarbeidet i 1342–1345.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg