Mallam Lamido Aminu Sanusi

Faktaboks

Mallam Lamido Aminu Sanusi
Født
31.6.1961, Kano

Mallam Lamido Aminu Sanusi ble utnevnt som sentralbanksjef av president Yar'Adua i juni 2009. Han ble suspendert av president Jonathan 20. februar 2014, for å være "økonomisk hensynsløs og uredelig". I juni 2014 ble han utnevnt til emir i delstaten Kano.

Bakgrunn og utdanning

Sanusi er fulani og barnebarn av den 11. emiren av Kano. Han regnes som urban og intellektuell. Han er økonom og foreleste i økonomi ved Ahmadu Bello-universitetet, før han startet bankkarrieren i 1985. Parallelt med arbeidet i bank, studerte han sharia og islamske studier ved African International University, Khartoum, Sudan, i 1997. Han var sterkt engasjert i sharia-debatten i Nigeria, som endte med innføring av sharia i 12 delstater. Sanusi sier han som emir vil bli ledet av sharia. Hans syn på sharia legger vekt på at islam er opptatt av rettferdighet og er verken enhetlig eller statisk.

Sentralbanksjef

Sanusi arbeidet med å reformere banksektoren og har hatt sterkt fokus på strengere regulering og mer åpenhet og ansvarlighet. Finansmagasinet The Banker kåret Sanusi til årets sentralbanksjef i 2011. Magasinet The TIME listet ham som en av de mest innflytelsesrike i verden samme år.

Sanusi la seg ut med det styrende partiet, PDP, og president Jonathan. Konflikten toppet seg da han gikk hardt ut med anklager om omfattende korrupsjon knyttet til den statlige oljeøkonomien, og spesielt det statlige oljeselskapet, NNPC (Nigerian National Petroleum Corporation). Han hevdet blant annet at NNPC manglet regnskap for USD 20 milliarder for perioden januar 2012 – juli 2013. Kommentatorer knytter hans suspensjon direkte til dette og kobler saken til opptakten mot valget i 2015. Sanusi regnes som nær opposisjonspartiet APC, og det ble hevdet at han oppjusterte tallene for å svekke PDP.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg