Faktaboks

Mallam Lamido Aminu Sanusi
Født
31.6.1961, Kano
Sentralbanksjef Sanusi på årsmøtet til World Economic Forum, 2013.

Mallam Lamido Aminu Sanusi er en nigeriansk økonom som ble utnevnt som sentralbanksjef av president Yar'Adua i juni 2009. Han ble suspendert av president Jonathan 20. februar 2014, for å være «økonomisk hensynsløs og uredelig». Fra 2014 til 2020 var han emir i delstaten Kano.

Bakgrunn og utdanning

Sanusi - Emiren av Kano, 2016.

Sanusi er fulani og barnebarn av den 11. emiren av Kano. Han regnes som urban og intellektuell. Han er økonom og foreleste i økonomi ved Ahmadu Bello-universitetet, før han startet bankkarrieren i 1985. Parallelt med arbeidet i bank, studerte han sharia og islamske studier ved African International University, Khartoum, Sudan, i 1997. Han var sterkt engasjert i sharia-debatten i Nigeria, som endte med innføring av sharia i 12 delstater. Sanusi sier han som emir vil bli ledet av sharia. Hans syn på sharia legger vekt på at islam er opptatt av rettferdighet og er verken enhetlig eller statisk.

Sentralbanksjef

Sanusi arbeidet med å reformere banksektoren og har arbeidet for strengere regulering og mer åpenhet og ansvarlighet. Finansmagasinet The Banker kåret Sanusi til årets sentralbanksjef i 2011. Magasinet TIME listet ham som en av de mest innflytelsesrike i verden samme år.

Sanusi la seg ut med det styrende partiet, PDP, og president Jonathan. Konflikten toppet seg da han gikk hardt ut med anklager om omfattende korrupsjon knyttet til den statlige oljeøkonomien, og spesielt det statlige oljeselskapet, NNPC (Nigerian National Petroleum Corporation). Han hevdet blant annet at NNPC manglet regnskap for 20 milliarder amerikanske dollar for perioden januar 2012 – juli 2013. Kommentatorer knytter hans suspensjon direkte til dette og kobler saken til opptakten mot valget i 2015. Sanusi regnes som nær opposisjonspartiet APC, og det ble hevdet at han oppjusterte tallene for å svekke PDP.

Emir av Kano

Sanusi ble utnevnt til emir i delstaten Kano 14. juni 2014, en mektig og viktig religiøs posisjon. I mars 2020, annonserte delstatsguvernøren at Sanusi ble avsatt, anklaget for ikke å følge instruksjoner. Sanusi ble sett på som en representant som bygget bro mellom det tradisjonelle og moderne, det religiøse og det sekulære. Han brøt også tradisjonen om å ikke kommentere offentlig politikk. Mange ser på ham som en utfordrer til det politiske etablissementet i Nigeria, og det spekuleres i om han vil stille til politisk valg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg