Goodluck Jonathan

Faktaboks

Goodluck Jonathan
Født
20. november 1957
Nigerias president Goodluck Jonathan på Verdens økonomiske forum i Davos 20013. Foto: Remy Steinegger, World Economic Forum, swiss-image.ch. Tilgjengelig som CC BY-SA 2.0.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Goodluck Ebele Azikiwe Jonathan, nigeriansk politiker, som var president i Nigeria fra 2010 til 2015. Goodluck Jonathan representerer partiet The People's Democratic Party (PDP).

Bakgrunn

Jonathan er ijaw (ijo), fra delstaten Bayelsa sør i Nigeria. Denne er en sentral del av det oljerike og konfliktfulle Nigerdeltaet. Jonathan har doktorgrad i zoologi. Etter en lengre periode i offentlig sektor, ble han viseguvernør (1999-2005) og senere guvernør (2005-2007) i Bayelsa for PDP.

Visepresident

I 2007 ble han visepresident i Nigeria under president Umaru Yar'Adua. På grunn av hans etniske og geografiske bakgrunn, håpte man at han som visepresident kunne bidra til å dempe konflikten og redusere angrep fra militsgrupper i Nigerdeltaet. Flere militante grupper i området er ijaw. Amnestiavtalen med militsgrupper i deltaet fra 2009 er i større grad tilskrevet Yar'Adua.

Presidentperiode

Yar'Aduas sykeleie fra november 2009 førte til en politisk krise: President Yar'Adua overførte ikke myndighet til visepresident Jonathan, og Nigeria var i en lang periode reelt uten fungerende statsleder. Krisen ble avviklet da den nigerianske nasjonalforsamlingen vedtok å overføre presidentens myndighet til Jonathan i februar 2010. Jonathan ble sverget inn som president i mai 2010, etter Yar'Aduas død. Jonathan vant overraskende PDPs nominasjonsvalg i januar 2011 og vant så landets presidentvalg i april samme år med 59 % av stemmene.

Jonathan har satset på reform i energisektoren og har fått igjennom storstilt privatisering for å effektivisere elektrisitetssektoren. Forsøk på å avvikle bensinsubsidier ble foreløpige. Etter store folkelige protester og generalstreik i januar 2012 ble subsidiene gjeninnført. Presidenten anklages for økende politisk korrupsjon. Jonathans presidentperiode har vært preget av forverret sikkerhetssituasjon, spesielt knyttet til Boko Harams terroraksjoner og noe økt aktivitet i Nigerdeltaet.

For å sikre fred og stabilitet har partiet PDP en maktdelingsavtale mellom nord og sør, der presidentembetet skal veksle mellom regionene i to perioder hver. Siden Yar'Adua fra nord ikke fullførte sine to perioder, mener flere i nord at Jonathan ikke burde stille i 2011. Enda sterkere var motstanden i nord mot at han stilte som presidentkandidat i 2015. Dette kan ha bidratt til at Jonathan tapte valget med klar margin mot Muhammad Buhari. Jonathan er den første sittende president i Nigeria som har tapt et valg. Hans tidlige aksept av nederlaget, og gratulasjoner til Buhari, anses som viktige for å unngå vold og konflikt i etterkant av valget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg