Faktaboks

Goodluck Jonathan
Født
20. november 1957
Nigerias president Goodluck Jonathan på Verdens økonomiske forum i Davos 20013. Foto: Remy Steinegger, World Economic Forum, swiss-image.ch. Tilgjengelig som CC BY-SA 2.0.
.
Lisens: fri

Goodluck Ebele Azikiwe Jonathan, nigeriansk politiker, som var president i Nigeria fra 2010 til 2015. Goodluck Jonathan representerer partiet The People's Democratic Party (PDP).

Bakgrunn

Jonathan er ijaw (ijo), fra delstaten Bayelsa sør i Nigeria. Denne er en sentral del av det oljerike og konfliktfulle Nigerdeltaet. Jonathan har doktorgrad i zoologi. Etter en lengre periode i offentlig sektor, ble han viseguvernør (1999-2005) og senere guvernør (2005-2007) i Bayelsa for PDP.

Visepresident

I 2007 ble han visepresident i Nigeria under president Umaru Yar'Adua. På grunn av hans etniske og geografiske bakgrunn, håpte man at han som visepresident kunne bidra til å dempe konflikten og redusere angrep fra militsgrupper i Nigerdeltaet. Flere militante grupper i området er ijaw. Amnestiavtalen med militsgrupper i deltaet fra 2009 er i større grad tilskrevet Yar'Adua.

Presidentperiode

Yar'Aduas sykeleie fra november 2009 førte til en politisk krise: President Yar'Adua overførte ikke myndighet til visepresident Jonathan, og Nigeria var i en lang periode reelt uten fungerende statsleder. Krisen ble avviklet da den nigerianske nasjonalforsamlingen vedtok å overføre presidentens myndighet til Jonathan i februar 2010. Jonathan ble sverget inn som president i mai 2010, etter Yar'Aduas død. Jonathan vant overraskende PDPs nominasjonsvalg i januar 2011 og vant så landets presidentvalg i april samme år med 59 % av stemmene.

Jonathan har satset på reform i energisektoren og har fått igjennom storstilt privatisering for å effektivisere elektrisitetssektoren. Forsøk på å avvikle bensinsubsidier ble foreløpige. Etter store folkelige protester og generalstreik i januar 2012 ble subsidiene gjeninnført. Presidenten anklages for økende politisk korrupsjon. Jonathans presidentperiode har vært preget av forverret sikkerhetssituasjon, spesielt knyttet til Boko Harams terroraksjoner og noe økt aktivitet i Nigerdeltaet.

For å sikre fred og stabilitet har partiet PDP en maktdelingsavtale mellom nord og sør, der presidentembetet skal veksle mellom regionene i to perioder hver. Siden Yar'Adua fra nord ikke fullførte sine to perioder, mener flere i nord at Jonathan ikke burde stille i 2011. Enda sterkere var motstanden i nord mot at han stilte som presidentkandidat i 2015. Dette kan ha bidratt til at Jonathan tapte valget med klar margin mot Muhammad Buhari. Jonathan er den første sittende president i Nigeria som har tapt et valg. Hans tidlige aksept av nederlaget, og gratulasjoner til Buhari, anses som viktige for å unngå vold og konflikt i etterkant av valget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg