Goodluck Ebele Azikiwe Jonathan, nigeriansk politiker. President i Nigeria fra 2010 til 2015. Goodluck Jonathan representerer partiet PDP (The People's Democratic Party).

Jonathan er ijaw (ijo), fra delstaten Bayelsa sør i Nigeria. Denne er en sentral del av det oljerike og konfliktfulle Nigerdeltaet. Jonathan har doktorgrad i zoologi. Etter en lengre periode i offentlig sektor, ble han viseguvernør (1999-2005) og senere guvernør (2005-2007) i Bayelsa for PDP.

I 2007 ble han visepresident i Nigeria under president Umaru Yar'Adua. På grunn av hans etniske og geografiske bakgrunn, håpte man at han som visepresident kunne bidra til å dempe konflikten og redusere angrep fra militsgrupper i Nigerdeltaet. Flere militante grupper i området er ijaw. Amnestiavtalen med militsgrupper i deltaet fra 2009 er i større grad tilskrevet Yar'Adua. 

Yar'Aduas sykeleie fra november 2009 førte til en politisk krise: President Yar'Adua overførte ikke myndighet til visepresident Jonathan, og Nigeria var i en lang periode reelt uten fungerende statsleder. Krisen ble avviklet da den nigerianske nasjonalforsamlingen vedtok å overføre presidentens myndighet til Jonathan i februar 2010. Jonathan ble sverget inn som president i mai 2010, etter Yar'Aduas død. Jonathan vant overraskende PDPs nominasjonsvalg i januar 2011 og vant så landets presidentvalg i april samme år med 59 % av stemmene.

Jonathan har satset på reform i energisektoren og har fått igjennom storstilt privatisering for å effektivisere elektrisitetssektoren. Forsøk på å avvikle bensinsubsidier ble foreløpige. Etter store folkelige protester og generalstreik i januar 2012 ble subsidiene gjeninnført. Presidenten anklages for økende politisk korrupsjon. Jonathans presidentperiode har vært preget av forverret sikkerhetssituasjon, spesielt knyttet til Boko Harams terroraksjoner og noe økt aktivitet i Nigerdeltaet. 

For å sikre fred og stabilitet har partiet PDP en maktdelingsavtale mellom nord og sør, der presidentembetet skal veksle mellom regionene i to perioder hver. Siden Yar'Adua fra nord ikke fullførte sine to perioder, mener flere i nord at Jonathan ikke burde stille i 2011. Enda sterkere var motstanden i nord mot at han stilte som presidentkandidat i 2015. Dette kan ha bidratt til at Jonathan tapte valget med klar margin mot Muhammad Buhari. Jonathan er den første sittende president i Nigeria som har tapt et valg. Hans tidlige aksept av nederlaget, og gratulasjoner til Buhari, anses som viktige for å unngå vold og konflikt i etterkant av valget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.