Faktaboks

Zomba
Uttale
zˈomba
Zomba

Oversiktsbilde over Zomba og områdene rundt, tatt fra platået utenfor byen.

Lisens: CC BY 2.0
Zomba, Malawi
Landsby i dagens Zomba, Malawi, rundt 1900.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Zomba er en by i Malawi med cirka 105 000 innbyggere (2018) ved foten av Zomba-platået (1800 meter over havet). Byen ligger sør i landet, om lag 75 kilometer nordøst for den største byen i sør-regionen, Blantyre. Transportforbindelsen til andre deler av landet er god med buss. Den nærmeste flyplassen er Chileka International Airport som ligger i Blantyre, en times kjøring sør for Zomba.

Zomba var hovedstad i landet fra selvstendigheten i 1964 frem til 1975, da daværende president Kamuzu Banda flyttet sentraladministrasjonen til Lilongwe. I Zomba ligger Malawis statistiske sentralbyrå, samt et av de største sykehusene i landet. Malawis eneste fengsel på høyeste sikkerhetsnivå ligger også i Zomba. En turistattraksjon er minnemonumentet for King's African Rifles. For øvrig er turismen knyttet til Zomba-platået med gode muligheter for fjellklatring, ridning, fotturer, og sportsfiske.

Innen høyere utdanning er byen sete for University of Malawi (Unima). Tidligere bar denne institusjonen navnet Chancellor College, én av fire enheter som tidligere utgjorde University of Malawi. Etter at det gamle universitetet ble delt opp og nye universiteter ble opprettet på grunnlag av hver av de fire enhetene, fikk Chancellor College alene navnet University of Malawi med fem fakulteter for henholdsvis naturvitenskap, samfunnsfag, juss, humaniora og pedagogikk. Ved siden av Unima ligger dessuten Zomba Theological College i byen, og drives av den presbyterianske kirken.

Zombas økonomi er basert på bearbeiding av tobakk, fisk fra Malawi- og Chilwasjøene, tømmer, samt meieri- og jordbruksprodukter fra omegnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg