Magni Wentzel

Faktaboks

Magni Wentzel
Født
28. juni 1945, Oslo

Artikkelstart

Magni Wentzel er en norsk jazzsanger og gitarist. Hun er datter av sangeren Åse Wentzel, og gjennom foreldrene ble hun kjent i jazzmiljøet fra hun var 12, og sang med blant andre Tor Hultin, Einar Iversen og Rowland Greenberg.

Wentzel var aktiv allerede som 14-åring i 1960 som jazzsanger i en svingende stil. Samtidig studerte hun klassisk sang og, kanskje først og fremst, klassisk gitar, blant annet i Spania, hvor hun også sang jazz med blant andre pianisten Tete Montouliu og Pony Poindexter. Fra slutten av 1960-tallet var hun tilbake i Oslo og ble aktiv i Club 7-miljøet, med både jazz og rhythm and blues.

Fra midten av 1970-årene har hun ledet egne grupper, ofte med Egil Kapstad som pianist. I 1980-årene vant hun stor internasjonal anerkjennelse for flere plateinnspillinger, blant annet i samarbeid med Art Farmer, Roger Kellaway, Red Mitchell og Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Hun ble tildelt Gammlengprisen i 1988 og Buddy-prisen i 1998. Blant hennes album kan nevnes Turn Out The Stars (1997) og Porgy & Bess (2001, med blant andre Olga Konkova).

Utvalgte utgivelser

  • Magni Wentzel Plays (1969)
  • Sofies Plass (1983)
  • New York Nights, med Roger Kellaway og Red Mitchell (1992)
  • Live (2009)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg