Red Mitchell

Faktaboks

Red Mitchell
Keith Moore Mitchell
Uttale
mˈitʃəl
Født
20. september 1927, New York City
Død
8. november 1992, Salem, Oregon

Artikkelstart

Red Mitchell var en amerikansk jazzmusiker, bassist, pianist og sanger. Han er kjent som en av tidenes beste jazzbassister.

Mitchell startet som pianist under oppveksten i New Jersey, men gikk over til å spille bass i slutten av 1940-årene og ble raskt anerkjent som en av tidens betydeligste jazzutøvere på instrumentet. Han spilte blant annet med Woody Hermans orkester i 1949–1951 og Red Norvos trio i 1952–1954.

I 1954–1968 var han bosatt i Los Angeles, og spilte der med blant andre Gerry Mulligan, Hampton Hawes, Billie Holiday og Ornette Coleman ved siden av å arbeide som studiomusiker. I 1968 flyttet han til Stockholm, og bodde der til kort før sin død. I Sverige ledet han gruppen Communications og spilte med ulike svenske musikere, og han deltok i internasjonalt sammensatte orkestre rundt i Europa.

I 1970- og 1980-årene spilte han i perioder også i New York, og spilte inn duo-album med blant andre Jim Hall, Lee Konitz og Tommy Flanagan. Fra 1980 opptrådte han mer og mer også som pianist og sanger, ofte med selvkomponerte melodier og egne, samfunnskritiske tekster.

Han hadde et utstrakt samarbeid med norske musikere, blant andre Karin Krog, Laila Dalseth og Magni Wentzel, og med Jan Erik Vold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg