Rowland Greenberg

Faktaboks

Rowland Greenberg
Rowland Charles Wentworth Greenberg
Uttale
grˈi:nberg
Født
28. august 1920, Oslo
Død
2. april 1994, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Rowland Greenberg
Av /NTB Scanpix ※.

Rowland Greenberg

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Rowland Greenberg var en norsk trompeter og sanger som var anerkjent som en av landets fremste jazzmusikere. Greenberg var aktiv som yrkesmusiker i perioden 1938 til 1956. Han var en ledende personlighet i norsk jazzliv, særlig i 1940- og 1950-årene, og var aktiv i miljøet nesten helt frem til sin død. Han markerte seg blant annet som en fremragende solist i swingstil.

Greenberg var en av de første norske jazzmusikerne med en personlig stil av internasjonal kvalitet. Han var i utgangspunktet påvirket av Roy Eldridge, spesielt når det gjaldt rytmikk og intensitet, men utviklet etter hvert en mer moderne harmonisk og melodisk oppfatning.

Karriere

Rowland Charles Wentworth Greenberg var av britisk herkomst, men ble født og vokste opp i Oslo. Han debuterte med bandet Hot Dogs i 1938. Samme året reiste han til England hvor han oppholdt seg til 1939. Etter hjemkomsten ble han en stadig mer aktiv og ettertraktet jazzmusiker, blant annet som medlem i Oslo Swingklubb, og deretter med sine egne orkestre Rowlands Swing Band og Rowlands Rytmeorkester.

På slutten av andre verdenskrig, fra høsten 1944 og til krigens slutt, var Greenberg i fangenskap på Grini fangeleir. Etter frigjøringen var han straks i gang med egne orkestre, hvor besetningen kunne variere fra små grupper og opp til 12 manns orkestre. I tillegg til musikervirksomhet i Norge, opererte han mye i Sverige, blant annet på turné med Charlie Parker. I 1950 medvirket han på albumet Charlie Parker in Sweden. I Sverige fortsatte Greenberg å lede smågrupper i swingstil på konserter, klubber og festivaler, og gjorde flere innspillinger, blant annet med Teddy Wilson. I tillegg til å være aktiv i Norge og Sverige, spilte Greenberg i København, England, og deltok også ved en internasjonal jazzfestival i Paris i 1949.

Ved siden av å være solist og leder for egne orkestre, var Greenberg musiker i en rekke andre sammenhenger. Allerede i 1940 deltok han som musiker i en av Jens Book Jensens revyer. Videre var han på 1950-tallet musiker i Egil Monn-Iversens orkester på Chat Noir. I årenes løp var Greenberg også medlem av en rekke orkestre, blant annet Pete Browns storband, Leiv Flisnes' solistensemble og Terje Kjærs orkester.

Grennberg medvirket på en lang rekke grammofonplater, både som solist og medlem i ulike orkestre. To av hans mest legendariske album er Swing Is the Thing (1970) og How About You? (1986).

I 1956 ble Greenberg den første som mottok Norsk Jazzforbunds ærespris «Buddy». Fra 1981 mottok han Statens garantiinntekt for kunstnere, og i 1989 ble han tildelt Gammleng-prisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg