Faktaboks

Madura
Uttale
madˈura

Madura er en øy i Indonesia, skilt fra nordøstkysten av Java ved det tre–fem kilometer brede Madurastredet. Øya, som har et areal på 5379 kvadratkilometer, har 4 031 061 innbyggere (2021).

Madura er en lav kalksteinsøy med fattig jordsmonn hvor det dyrkes mais, maniok, ris og jordnøtter. Andre viktige næringsveier er fiske, kveghold og saltutvinning. Øya er kjent for sine okseveddeløp. Industrien er svakt utbygd. Undersysselsetting og fattigdom er utstrakt. En 5,4 kilometer bro lang bro, som knytter Madura med Surabaya på Java, ble åpnet i 2009.

På grunn av overbefolkning ble mange maduresere fra Madura og Øst-Java forflyttet til KalimantanBorneo. I årene 2001–2004 oppstod det der så alvorlige voldelige konflikter mellom lokale dajaker og tilflyttede maduresere at mange maduresere måtte søke tilflukt på Madura og Java. Ifølge en rapport av 2010 fra Flyktninghjelpen (Norwegian Refugee Council. Internal Displacement Monitoring Centre: Indonesia/Kalimantan 2010) returnerte vel 100 000 maduresere til Madura. Noen av dem har ikke fått de samme rettigheter som de opprinnelig hadde. Det gjelder blant annet adgang til jordbruksarealer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg