AP1000

Sanmen kjernekraftverk i Kina, med verdens første AP1000-reaktor, kom i drift i 2018.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

AP1000 er en tredjegenerasjon trykkvannsreaktor som er utviklet av Westinghouse Electric Company. Reaktoren har en innebygd passiv sikkerhet og blir derfor klassifisert til å være av typen generasjon III+. Maksimal ytelse er oppgitt til 1 117 MW.

Reaktoren er konstruert slik at den skal være rimeligere og enklere å bygge enn andre tredjegenerasjonsreaktorer fordi den i større grad benytter eksisterende teknologi, og dessuten reduserer behovet for en rekke komponenter som rør, ventiler og kabler.

Det passive sikkerhetssystemet, som utløses i en nødsituasjon, er dimensjonert for å kunne lede bort restvarmen fra reaktoren i 72 timer uten aktive tiltak fra de som opererer anlegget. Kjølevann tappes ned fra en høyereliggende tank slik at bruk av pumper og reserveaggregater blir overflødig. Etter 72 timer må imidlertid denne tanken fylles opp med nytt vann så lenge kjøling er påkrevd.

Kina har offisielt gått inn for å benytte AP1000 som basis for sine innenlandske kjernekraftprosjekter og planlegger dessuten å utvikle sin egen og større versjon av denne reaktortypen, CAP1400, med en produksjonskapasitet på 1400 MW.

De to første AP1000-reaktorene kom i drift høsten 2018 ved det kinesiske kjernekraftverket Sanmen, etterfulgt av to nye reaktorer ved Haiyang kjernekraftverk, som kom i kommersiell drift høsten 2019. I USA ble det igangsatt bygging av fire reaktorer av denne typen, men arbeidet er innstilt for to av reaktorene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg