AP1000, tredjegenerasjon trykkvannsreaktor utviklet av Westinghouse Electric Company. Reaktoren har en innebygd passiv sikkerhet og blir derfor klassifisert til å være av typen generasjon III+. Maksimal ytelse er oppgitt til 1 117 MW.

Reaktoren er konstruert slik at den skal være rimeligere og enklere å bygge enn andre tredjegenerasjonsreaktorer fordi den i større grad benytter eksisterende teknologi, og dessuten reduserer behovet for en rekke komponenter som rør, ventiler og kabler.

Det passive sikkerhetssystemet, som utløses i en nødsituasjon, er dimensjonert for å kunne lede bort restvarmen fra reaktoren i 72 timer uten aktive tiltak fra de som opererer anlegget. Kjølevann tappes ned fra en høyereliggende tank slik at bruk av pumper og reserveaggregater blir overflødig. Etter 72 timer må imidlertid denne tanken fylles opp med nytt vann så lenge kjøling er påkrevd.

I USA er fire AP1000-reaktorer under utbygging. Kina har offisielt gått inn for å benytte AP1000 som basis for sine innenlandske kjernekraftprosjekter og planlegger dessuten å utvikle en større versjon av denne reaktortypen, CAP1400, med en kapasitet på 1400 MW.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.