MMA-kamp i Japan.
I MMA kjemper utøverne både stående og på bakken ved bruk av teknikker fra ulike kampsporter.

Mixed martial arts (MMA) er en kampsport hvor utøvere benytter teknikker fra ulike stilarter for å bekjempe motstanderen. Bryting, thaiboksing, brasiliansk jiu-jitsu, submission wrestling, boksing, judo og kickboksing er blant de mest brukte stilartene. Det er lov å kjempe stående og på bakken. Leddlåsinger, kast, nedtakninger, kvelningsgrep, og spark og slag med never, albuer og knær er tillatt.

Historikk

Ronda Rousey
Ronda Rousey vant da UFC arrangerte sin første WMMA-kamp.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Det finnes flere teorier om opphavet til mixed martial arts. Noen anser den greske kampsporten pankration som forløper til dagens MMA. Andre mener at MMA er en videreutvikling av den brasilianske kampsporten valetudo, som betyr «alt er lov» på portugisisk. En siste teori går ut på at MMA stammer fra shootwrestling-konkurranser som ble arrangert i Japan på 1970-tallet, hvor profesjonelle wrestlere kjempet mot utøvere av andre kampsporter.

Det man med sikkerhet vet, er at det både i Østen og Vesten fra slutten av 1800-tallet ble arrangert kamper mellom utøvere med ulik bakgrunn. Kampene hadde få eller ingen regler, og hensikten var å utforske hvilken kampsport som var mest effektiv. Enkelte kamper ble også arrangert som ren underholdning. På 1960- og 1970-tallet gjorde Bruce Lee det ytterligere populært å kombinere elementer fra ulike kampsporter, da han lanserte sin egen stilart: jeet kune do.

I 1993 arrangerte produksjonsselskapet Ultimate Fighting Championship (UFC) sin første turnering, UFC1, mellom utøvere fra ulike stilarter. Karate, savate, brasiliansk jiu-jitsu, kickboksing, boksing og shootfighting var blant idrettene som var representert. Målet var også her å kåre den mest effektive kampsporten.

Utøverne ble ikke delt inn i vektklasser, de benyttet ikke beskyttelsesutstyr og kampene hadde ikke tidsbegrensninger. Det ble operert med et minimum av regler, blant annet var det ikke lov å bite motstanderen, sparke eller slå mot skrittet, stikke fingeren i øyet hans eller skalle ham ned. Våpen var heller ikke tillatt.

Turneringen ble sendt direkte på amerikansk betal-TV. Royce Gracie (født 1966), med bakgrunn fra brasiliansk jiu-jitsu, vant både UFC1 og den neste turneringen, UFC2. Det var i forbindelse med UFC1 at begrepet MMA skal ha blitt brukt for første gang. UFC-kampene var kjent for å være brutale og barbariske. Utover 1990-tallet ble derfor MMA-turneringer forbudt i flere amerikanske stater. Dette resulterte i at UFC innførte vektklasser og flere regler, og gjorde det obligatorisk med bruk av polstrede hansker.

UFC arrangerte sin første kamp mellom kvinner, WMMA (Women's MMA) under UFC157 i 2013. Denne ble vunnet av amerikanske Ronda Rousey (født 1987), som tidligere hadde vunnet bronsemedalje i judo under OL i 2008.

I 2020 har UFC arrangert over 500 turneringer.

Konkurranser

Robert Drysdale klar for UFC-kamp i 2013.
Mens det tidligere ikke ble benyttet beskyttelsesutstyr i MMA-turneringer, er det i dag pålagt med tynne, polstrede hansker.

Ultimate Fighting Championship (UFC) er den største og mest kjente arrangøren av MMA-kamper. Kampene kjennetegnes blant annet av at de kjempes i et oktogon, en åttekantet arena. Andre arrangører er Bellator MMA, ONE Championship og Invicta FC. Sistnevnte er kun for kvinnelige utøvere. Kampreglene kan variere hos de ulike arrangørene, men de fleste tar utgangspunkt i «The Unified Rules of Mixed Martial Arts» som ble utviklet i USA tidlig på 2000-tallet.

Ifølge reglene er det blant annet ikke lov å bite, lugge, sparke mot skrittet, hoppe på hodet, stikke fingre i øyne, nese eller munn, slå mot bakhodet eller ryggraden, slå med spiss albue rett ned, sparke og/eller bruke kneet mot hodet når motstanderen ligger på bakken, og å bryte enkle ledd, som én finger.

Vanlige kamper består vanligvis av tre runder à fem minutter. Hovedkamper og tittelkamper består vanligvis av fem runder à fem minutter.

Det er flere måter å vinne en MMA-kamp på:

  • Teknisk knockout. Motstanderen har ikke lenger mulighet til å forsvare seg. Dommeren eller legen stopper kampen.
  • Motstanderen blir knocket ut.
  • Motstanderen signaliserer at han gir seg ved å «tappe ut» ved bruk av hender, føtter eller stemmen.
  • En trener/sekundant kaster inn håndkleet («corner stoppage»).
  • En av deltakerne diskvalifiseres etter å ha utført tre ulovlige teknikker.
  • Går tiden ut, avgjør dommerne. De ulike arrangørene har ulike poengsystemer.
  • Walkover: Hvis en av deltagerne ikke møter opp, vinner motstanderen.

Det er elleve vektklasser for mannlige og kvinnelige MMA-utøvere.

Vektklasser i norske merkekampstevner
Vektklasse Kilogrense
Atomvekt - 45 kilo
Stråvekt - 50 kilo
Fluevekt - 55 kilo
Bantamvekt - 60 kilo
Fjærvekt - 65 kilo
Lettvekt - 70 kilo
Weltervekt - 77 kilo
Mellomvekt - 84 kilo
Lett tungvekt - 93 kilo
Tungvekt - 120 kilo
Super tungvekt + 120 kilo

MMA i Norge

Våren 2020 ble amatørdelen av MMA tatt opp som idrett av Norges Kampsportforbund (NKF) og Norges Idrettsforbund (NIF). Avgjørelsen ble blant annet begrunnet med at MMA er en av de raskest voksende idrettene i landet. Det er ikke lov å arrangere fullkontaktkonkurranser i Norge, men det norske MMA-forbundet arrangerer merkekamper med redusert slagkraft mot hodet og kroppen.

Kjente MMA-utøvere som er aktive i Norge, er Emil Meek, Jack Hermansson, Kenneth Bergh og Mohsen Bahari.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg