thaiboksing

Mann trener thaiboksing i Phuket, Thailand.
Lisens: Pixabay

Artikkelstart

Thaiboksing er en kampsport med røtter fra Thailand. Den kalles «de åtte kroppsdelers kunst», da utøverne slåss med både albuer, knær, hender og legger. Spark med leggen mot motstanderens lår, kalt lowkick, og angrep med albue er noen av teknikkene som kjennetegner thaiboksing

Faktaboks

Etymologi

av thailandsk "boksing" og "thailandsk".

Også kjent som

muay thai

Det er lov å treffe motstanderen hvor som helst, unntatt i skrittet. I noen land er det heller ikke lov å treffe oppå og bakpå hodet. I thaiboksing benyttes klinsj, hvor utøverne bryter stående mot hverandre for å få motstanderen ut av balanse og komme i posisjon for å sette angrep med knær, albuer eller kast.

Sporten har fått økt internasjonal oppmerksomhet etter at mange MMA-utøvere har benyttet thaiboksingteknikker i UFC-turneringer.

Turister fra hele verden reiser til Thailand for å trene thaiboksing. Dette bidrar ikke kun til å spre interesse for kampsporten internasjonalt, men også nasjonalt.

Thaiboksing er Thailands nasjonalsport, og landet har over 65 000 profesjonelle utøvere. Mange av disse kommer fra familier med lav inntekt, og ser i hovedsak ikke på thaiboksing som en idrett, men en karrierevei. Barn fra femårsalderen trenes opp i thaiboksing, og fra åtteårsalderen kan disse konkurrere og vinne pengepremier. Det er eksempelvis mulig for en ung utøver å tjene cirka atten tusen kroner på å vinne en kamp.Det er ikke uvanlig for profesjonelle utøvere å pensjonere seg i tjueårene, og gå over til å lære opp nye talenter. Mange har på dette tidspunktet deltatt i over to hundre kamper.

Drakt

Thaishortsen er videre enn vanlige treningsshortser, grunnet fokuset på spark.
Av .
Lisens: Public domain

Utøverne trener gjerne i thaishorts og en T-skjorte eller singlet. Thaishortsen er videre enn vanlige treningsshortser, så den skal være lett å sparke i. I Thailand får gjerne utøverne et hodebånd, kalt mongkon, av treneren sin, som et symbol på at de er klare for å konkurrere. Båndene er velsignet av munker, og skal gi kraft og styrke. Et mongkon brukes før konkurranser, mens utøveren gjennomfører sin wai kru. Deretter løfte treneren hodebåndet av.

Utstyr

Under vanlig trening benyttes gjerne leggbeskyttere, ankelstøtte, boksehansker, håndbandasjer, susp og tannbeskytter.

Kampregler

To thaiboksere utfører en tradisjonell wai kru ram muay før kampstart. På hodet bærer de hver sin mogkon.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Reglene vil variere etter hvilket land kampene arrangeres i, og hvilken organisasjon som står bak.

Kampene foregår i en boksering. En amatørkamp varer i seks til ni minutter. I tillegg til vanlig beskyttelsesutstyr, benyttes leggbeskytter og hjelm. Proffkamper består av fem runder á tre minutter, med to minutters pauser. I proffkamper benyttes ikke beskyttelsesutstyr utover håndbandasjer, hansker, tannbeskytter og susp.

Vinneren er den som har sikret seg flest poeng, eller som vinner på knockout. Utøverne dømmes også etter stil og teknikk.

Verdens to mest kjente stadioner for thaiboksingkamper heter Radjadamnern og Lumpini og ligger i Bangkok. Her arrangeres kamper for publikum flere ganger i uken. Deltagerne er kun menn, da det ennå ikke er lov å arrangere kamper med kvinnelige utøvere.

I Thailand utfører gjerne deltagerne hver sin wai kru ram muay før kampene starter. Dette er en kombinasjon av en respektfull hilsen og tradisjonell krigsdans med hensikt å hedre instruktøren, thaiboksing, treningssenteret sitt, familien sin, forgjengere, landet sitt eller andre som har hatt betydning for utøveren. Dansen fungerer også som oppvarming, uttøying og sentrering av balanse. Bevegelsene er ikke fastlåste, men kan settes sammen av hver enkelt utøver. De blir gjerne utført til tradisjonell, thailandsk musikk.

Gradering

I Thailand er ikke graderinger vanlig. Noen steder i Europa og USA arrangeres graderinger. I stedet for de fargede beltene som deles ut kampsport som karate og taekwondo, kan utøveren få et tøystykke som festes rundt overarmen, kalt kruang ruang. I Thailand får i blant utøverne slike bånd av familie eller munker. Det kan inneholde lykkebringende gjenstander, et bilde av Buddha, eller urter. Båndet skal visstnok beskytte utøverne under kamper.

Historikk

Mye av dokumentasjonen om thaiboksing forsvant da burmesiske soldater erobret og plyndret Thailands daværende hovedstad, Ayutthaya, i 1767. Det er likevel stor enighet om at thaiboksing er utviklet fra den gamle boksestilen muay boran og våpenkunsten krabi kabong. Først i løpet av 1930- og 1940-tallet fikk thaiboksing sitt nåværende navn og felles sett med regler.

Thaiboksing i Norge

Siden 2019 har amatørdelen av thaiboksing vært organisert under Norges kampsportforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg