Faktaboks

Lyngenhalvøya

Lyngshalvøya og nordsamisk Iddunjárga

Lyngen
Fra Lyngenhalvøya. Landskapet er alpint, med tinder, breer og is-eroderte daler.

Lyngenhalvøya er en halvøy i Lyngen, Tromsø og Storfjord kommuner, Troms, mellom Ullsfjorden i vest og Lyngen i øst. Den utgjør rundt 1500 km2.

Fjellområdene på halvøya tilhører de såkalte Lyngsalpan. Berggrunnen tilhører tre skyvedekker fra kaledonsk tid, den viktigste er Lyngendekket som domineres av den harde dypbergarten gabbro sentralt på halvøya og med sedimentære bergarter nærmest fjorden på begge sider. Landskapet er alpint med breer, spisse topper og ulendte daler, et resultat av sterk iserosjon.

Halvøya er nesten delt i to av den vest-østgående fjordarmen Kjosen. Høyeste fjell nord for Kjosen er Store Lenangstinden på 1625 moh. I den sørlige delen ligger Jiehkkevárri som med 1834 moh. er høyeste fjell i Troms. På nordspissen av Lyngenhalvøya ligger Lyngstuva, en kjegleformet fjelltopp, 391 m høy.

Store deler av halvøya tilhører Lyngsalpan landskapsvernområde som utgjør 961 km2 og ble opprettet i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg