Lyngsalpan landskapsvernområde, verneområde i Troms, opprettet ved kgl. res. 20. feb. 2004. Området er på 961 km2 og ligger mellom Ullsfjorden i vest og Lyngen i øst, på den store Lyngenhalvøya. Det høyeste fjellet i Troms, Jiehkkevárri (1834 moh.), ligger innenfor området. Verneområdet har stor naturfaglig verdi som glasiologisk og kvartærgeologisk referanseområde. Det har et rikt og variert fugleliv. Alle de ni dagrovfuglartene i fylket hekker her, og alle åtte uglearter i fylket er observert. Det finnes både samiske, kvenske og norske kulturminner i området.

Lyngsalpan er mye benyttet til friluftsliv og turisme, ikke minst av fjellklatrere fra inn- og utland. Kystlinjen rundt Lyngenhalvøya er tett bosatt. Her finner en blant annet sjøsamiske bosettinger. Nærmere 40 km langs ytre del av Lyngenfjorden er tilnærmet uberørt. Reindalen (Iddonjârga) og Lakselvdalen/ Lyngs-dalen (Làkko) er også brukt som sommerbeite for tamrein.

Lyngsalpan har en verneverdi som egentlig skulle hatt nasjonalparkstatus, men landskapsvernområde ble valgt pga. den store andelen privat grunn i området. Med landskapsvern kan nåværende næringsvirksomhet fortsette som før. Forsvarets bruk av et skytefelt i ytre del av Lyngstua har opphørt som følge av vernevedtaket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.