Lutufallet kraftverk, 1986
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY ND 4.0

Lutufallet kraftverk er et elvekraftverk i Trysil kommune, Innlandet. Det ligger i Trysilelva, ved grenda Lutnes, like ved grensen til Sverige.

Kraftverket er bygd sammen med inntaksdammen, som er regulert med en segmentluke og en sektorluke, hvorav den siste også har tjent som fløtningsluke. (Tømmerfløtning i Trysilelva opphørte i 1991). Det er dessuten en fisketrapp. Flomavledningselven over dammen er 1000 m³/s. Kraftverkets fallhøyde er 14 meter, som utnyttes i et kaplan-aggregat med en ytelse på 14,7 MW. Gjennomsnittlig årsproduksjon er 73 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1964, men ble oppgradert i 2002 hvor det blant annet fikk ny turbin.

Lutufallet kraftverk er det øverste større kraftverket i vassdraget, med bare Sagnfossen kraftverk (6,2 MW) lenger oppe. Trysilvassdraget er varig vernet mot ytterligere kraftutbygging. Nedenfor Lutufallet, i Klarälven på svensk side av grensen er det mange reguleringer og kraftverk, blant annet Höljes kraftverk (120 MW).

Eier av Lutufallet kraftverk er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg